Поствиборчі пристрасті на Дніпропетровщині

30 Жовтня 2014 18:39
leviafan.org.ua

leviafan.org.ua

За попередніми даними, голосування за партійними списками на Дніпропетровщині показало, що на лідируюче місце виходить «Опозиційний блок» — він набирає більше чверті голосів. Електоральна картина виглядала наступним чином: «Опозиційний блок» — 25,8%, Блок Петра Порошенка — 19,39%, «Народний фронт» — 11,79%, Об’єднання «Самопоміч» — 8,13%, Радикальна партія О. Ляшка — 7,71% та КПУ — 5,32%. Решта політичних сил не змогли подолати п’ятивідсотковий бар’єр.

Такий результат неабияк збентежив як владу, так і багатьох дніпропетровців. Тим паче що після закриття виборчих ділянок заступник губернатора Святослав Олійник повідомив дещо інші дані. Згідно з опитуванням компанії Umbrella Research, яка проводила екзит-пол, виходило, що лідером виборчих перегонів стає пропрезидентський блок з 22,86% голосів. І він випереджає конкурентів з «ОП» приблизно на п’ять відсотків. Ясна річ, реальні дані, отримані під час підрахунку голосів, обласну владу неабияк спантеличили.

• Крім того, колишнім регіоналам вдалося зберегти за собою й низку мажоритарних округів на Західному Донбасі й у Кривому Розі. В ході кампанії Кривбас став справжнім осередком протистояння нинішньої влади та опозиції, що, за великим рахунком, не дивно. Всі колишні керівники Дніпропетровщини на чолі з екс-губернатором Олександром Вілкулом мають криворізьку «прописку». Сам Кривий Ріг і сьогодні очолює міський голова Юрій Вілкул — батько нинішнього лідера «Опозиційного блоку». Справа дійшла до того, що Вілкул-старший звернувся з відкритим листом до керівництва України та правоохоронних органів, а також до посла ЄС в Україні Яна Томбінського. Він просив захистити Криворізьку міськраду від нападу, який, за його даними, готував місцевий «криміналітет». Ю. Вілкул стверджував, що до міста завезли близько «двохсот радикально налаштованих озброєних бойовиків».

За збігом обставин, найгострішою обстановка виявилася саме в 33-му окрузі, де балотувалося чимало відомих людей, зокрема куратор батальйону «Кривбас» Микола Колесник. У день голосування навпроти приміщення цієї окружної виборчої комісії було розстріляно з автоматів легковий автомобіль «Шкода». Його пасажирів із пораненнями відвезли до лікарні, проте міліція стверджує, що цей прикрий інцидент з виборами ніяк не пов’язаний.

• Не менш драматичні події розвивалися й у Дніпропетровську. За декілька днів до голосування невідомі повісили опудало «опозиціонера» на пам’ятнику Супутнику на Запорізькому шосе. Як за командою, всюди почали зрізати рекламні щити «Опозиційного блоку». За словами його лідера — О. Вілкула, невідомі зламали й пошкодили десятки агітаційних наметів, били агітаторів, погрожували їм зброєю і навіть вивозили на кладовище, примушуючи рити могилу. В ході кампанії ціла дюжина кандидатів від «Опозиційного блоку» зняла свої кандидатури. Ці та інші інциденти неабияк спантеличили міжнародного спостерігача, депутата Європарламенту Мілослава Рансдорфа, який став безпосереднім свідком нападу «людей у камуфляжі» на агітаторів від «Опозиційного блоку» в Кривому Розі. Проте найбільше євродепутата вразив розстріл автомобіля в центрі Кривого Рога.

Варто відзначити, що в день голосування майже половина виборців Дніпропетровщини не прийшла на вибори всупереч закликам обласної влади. Керівники ОДА не приховували свого розчарування пасивністю молоді, на яку покладали великі надії.

• Попередні результати голосування, що з’явилися вранці, не тільки не на жарт засмутили, але навіть розсердили керівників ОДА. Заступник губернатора Геннадій Корбан в ультимативній формі зажадав від Президента Порошенка… звільнити прокурора області Романа Федика. Однією з причин жорсткої заяви стало те, що прокурор нібито нічого не зробив для боротьби з фальсифікаціями на декількох округах у Дніпропетровській області. Йшлося про 38-й виборчий округ із центром в Новомоськовську, а також 31-й та 32-й округи в Кривому Розі. У першому з них пройшов у депутати колишній регіонал та самовисуванець Вадим Нестеренко, а екс-міністр оборони Олександр Кузьмук, який, імовірно, розраховував на підтримку місцевих гарнізонів, зазнав нищівної поразки. У Кривому Розі в округах №31 і №32 провладних кандидатів обійшли самовисуванці Костянтин Павлов та Андрій Гальченко.

• Обласна влада вважає, що ситуація могла бути зовсім іншою, якби не сталася підступна зрада. «Вже стало очевидно, що дніпропетровський виборчий штаб БПП було викуплено Вілкулом і на окремих округах Кривого Рога, Павлограда та Дніпропетровська він грав у відверті піддавки з «Опозиційним блоком», — написав на своїй сторінці в мережі Facebook інший заступник губернатора Святослав Олійник. — Наслідком таких ігор став безпрецедентний результат сил реваншу на Дніпропетровщині, фактично перетворивши патріотично налаштовану область на плацдарм тих сил, які практично задушили країну рік тому». С. Олійник вважає, що «кандидати-мажоритарники від БПП, що фактично виграли вибори по трьох округах Кривого Рога, злили свої позиції, відійшли на друге місце й пропустили вперед стару номенклатуру». Аналогічної думки й заступник губернатора Борис Філатов, який вважає, що «київська влада зливає Дніпропетровщину так званим «опозиціонерам». «Встановлені численні факти: підкупу виборців, фальсифікацій, фотографування бюлютенів на мобільні телефони. Прокуратура не реагує… На всі наші сигнали в АП нам відповідають: «Не треба драматизувати ситуацію», — написав Б. Філатов у мережі Facebook. Він відзначає, що «адміністрація Президента за декілька місяців не призначила жодного голови РДА». «Половину районів області фактично «обезголовлено». У виборчих комісіях відбувалася реальна вакханалія із замінами. Ми змогли провести по мажоритарці Яроша, його зама Денисенка. Я переміг з розгромним рахунком. І тут по наших районах лідирує ОБ!!! Скажіть як таке може бути?», — обурюється заступник губернатора. Він відзначає, що «під час виборчої компанії БПП робив нам все всупереч». «Навіщо вони це роблять, запитаєте ви? Тому що їм здається, що вони так грають у політику. Так би мовити, «бояться, що команда Дніпра занадто посилилася». А тепер вони отримали те, на що заслужили…», — написав заступник І. Коломойського.

• Тим часом дніпропетровський політолог Віктор Пащенко вважає, що не все так погано. Він звертає увагу на те, що в більшості з 17 мажоритарних округів Дніпропетровщини провладні кандидати все-таки отримали значну перемогу, витіснивши звідти колишніх регіоналів. Відносна невдача спіткала провладні сили лише під час голосування за партійними списками, хоча в цілому ці партії отримали близько 40 відсотків голосів. Успіх «Опозиційного блоку» має свої причини, вважає політолог. «Ні в президентському блоці, ні в прем’єрській партії на перших позиціях у списку немає дніпропетровських лідерів. Водночас сприйняття виборців орієнтоване саме на «своїх» лідерів, з якими вони асоціюють політичну силу», — пояснює В. Пащенко. Самі керівники президентського та прем’єрського блоку практично не показувалися у Дніпропетровську, а місцеві політики зосередилися на мажоритарних округах. Винятком є «Самопоміч», лідер якої — А. Садовий безпосередньо спілкувався з дніпропетровським електоратом і, як наслідок, ця партія отримала в області майже 9 відсотків голосів. Водночас лідер «Опозиційного блоку» О. Вілкул для мешканців Дніпропетровщини — постать легко «впізнавана». Він колишній губернатор та віце-прем’єр Кабміну, вихідець із Кривого Рога. Тому дивуватися з успіху «Опозиційного блоку» не варто. Інший політолог — Андрій Золотарьов звертає увагу на те, що опозиція у своїй передвиборчій агітації вдало використовувала прорахунки нової влади й погіршення економічної ситуації в країні. Не варто списувати з рахунків і те, що Дніпропетровщина донедавна була «вотчиною» регіоналів і їхній електорат нікуди не подівся. Просто зараз він голосує за «Опозиційний блок», відзначає політолог.

Тим часом у мажоритарних округах триває «битва за Дніпро» — саме так називався двосерійний фільм, який обласна влада крутила перед виборами. У вівторок увечері в Новомоськовську будівлю міськради оточили люди в камуфляжі й розлючені громадські активісти. Вони вимагають перерахунку голосів й перегляду результатів виборів. На площу перед мерією вже підвезли автомобільні шини — активісти погрожують розпочати свій, місцевий Майдан.

Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпропетровськ