Громадськість вимагає узаконити МАФи

4 листопадаа 2014 11:09
stopmaf.org.ua

stopmaf.org.ua

Незаконно діючі МАФи дедалі більше обурюють мешканців Дніпропетровська. Неодноразові випадки отруєння неякісною продукцією, яку там реалізують, знищення зелених насаджень під кіосками, сміття й корупція, пов’язана з МАФами, — усе це змусило городян об’єднатися в організацію й виступити єдиним фронтом.

Як розповів журналістам один з активістів організації Віталій Малолетников, історія її виникнення — досить прозаїчна. Його друг отруївся чебуреком, купленим у кіоску. З’ясувалося, що в кіоску — антисанітарія, але це — поза контролем з боку СЕС, управління торгівлі, райрад. Спочатку навколо проблеми об’єдналися кілька осіб, за тиждень їх кількість зросла вчетверо.

— МАФи — це не тільки неякісні товари, вони спотворюють місто, псують зелені насадження. Жахливо, коли на зеленій клумбі виростає кіоск, — зазначив Віталій Малолетников. — Настав час покласти край цій проблемі. Адже, по суті, хтось комусь платить, але гроші не надходять до міського бюджету.

Активісти вимагають від міської влади створення прозорої системи розміщення кіосків. Щоб рішення про розміщення узгоджували з будинковими комітетами, з громадськими працівниками, а не ухвалював один окремо взятий чиновник за хабар.

— Люди не проти МАФів, вони хочуть, щоб законодавчу базу з цього питання унормували. Щоб були органи влади, які контролюють МАфи. Кіоски не мають стояти на газових трубах, на комунікаціях, на газонах, — заявив активіст Олексій Вишняков. — Люди нам скаржаться, від імені громадської організації ми оформляємо звернення та надсилаємо їх до прокуратури, міськради. Ми оголосили війну міській «МАФії», тому наш сайт так і називається: stopmaf.org.ua.

На думку журналістки Ольги Юдіної, яка займається цією темою вже кілька років, проблема кіосків стосується всієї країни. Але в кожному місті її розв’язують по-своєму.

На думку експертів, 2011 року виникла правова колізія. У Земельному кодексі записали, що виділення землі проводиться тільки за допомогою аукціону. А для кіосків (тимчасових торговельних споруд) доручили двом міністерствам розробити окремий порядок виділення землі. Одне відомство склало правила для МАФів: їх не можна встановлювати біля шкіл, дитсадків, ближче як за двадцять метрів від житлового будинку.

— Водночас земельне держагентство не надало спрощеної процедури оформлення оренди земельної ділянки. Якщо проводити земельні аукціони, то в них переможе мережевий бізнес — хто дасть більше грошей, той і переміг, — вважає журналістка. — Я розмовляла з підприємцями, вони розповідають, що з молодими дільничними міліціонерами можна вирішити питання за триста гривень, у досвідчених ця цифра сягає й півтори тисячі.

А ще приходять із перевірками електрики, співробітники прокуратури, ДСНС. Підприємці хочуть працювати законно, готові платити гроші до скарбниці, але поки що нікуди. А тому громадськість та журналісти вважають за необхідне створити реєстр і карту дислокації неправильно встановлених кіосків, а також прибрати їх із транспортних розв’язок, тротуарів, з дворів, подалі від шкіл, будинків. Вони вимагають від влади розробити тимчасове міське положення про розміщення МАФів, прибрати із цього документа корупційну складову. Для ефективного контролю над ситуацією пропонують створити комунальне підприємство, яке займатиметься обслуговуванням території, виділеної під МАФи.

Серед інших пропозицій, що можуть зняти соціальну напруженість, спричинену МАФами, — облаштувати поряд з кіосками, розміщеними групами, біотуалети, поставити контейнери для сміття.

Думка

— У Дніпропетровську — майже шість з половиною тисячі МАФів. І всі вони — незаконні, не платять за землю до бюджету, 99 відсотків не мають узгодження місця розташування з ГоловАПУ, — каже Ольга Юдіна. — Раніше кіоски стояли на основі договорів оренди, але тепер цей закон не діє, відповідно, усі опинилися поза законом. Нині понад сто МАФів працюють на договорах прив’язки. Та все одно всім доводиться давати хабара.