Надії на врожай майбутнього року

6 листопадаа 2014 17:37

SONY DSCГотується до довгоочікуваного відпочинку та зимового сну земля мати-годувальниця. Вже в її теплих обіймах зелені кущики-синочки озимої пшениці. Огортає родюча ненька своїм теплом діток-зернинок, які не встигли ще прорости, та набравшись сили й поживних речовин від землі, неодмінно зазеленіють навесні та заколосяться влітку.
Вже холодними ранками примороззю вкриваються поля, та майбутньому врожаю й мороз не страшний. Осінньо-польові роботи виконані в строк, а значить можна трішки перепочити також і натхненним трудівникам-землеробам в очікуванні теплих ласкавих промінчиках сонечка…
Разом із працівниками СПП «Чумаки», що на Дніпропетровщині, опів на восьму ранку розпочинають робочий день і начальник агропромислового розвитку Дніпропетровської райдержадміністрації Тетяна Ткач та кореспондент нашої газети «Дніпровська зоря». Оперативну нараду проводить керівник господарства Дмитро Ємельченко, розподіляє фронти робіт на конкретні завдання на день, уважно прислуховується до думки своїх працівників: головного агронома Галини Демиденко, головного інженера Петра Ройка, інженера з техніки безпеки Віри Шляхтіної, заступника директора з тваринництва Сергія Біжка.
Тетяна Ткач вітає колектив господарства із завершенням осінньо-польових робіт, відзначає: «Щиро вдячна всім вам за нелегку, таку важливу працю. Сьогодні СПП «Чумаки» – одне з кращих господарств району, де люди працюють дружно, злагоджено, виконують без затримок усі поставлені завдання і з польових робіт, і з покращення умов праці сільгоспвиробників, піклуються про людей, які здали свою землю в оренду, тож район може пишатися таким колективом».
Тетяна Іванівна пояснила: «На жаль, урожай цього року не зміг досягти запланованих показників. Кукурудзяні поля так добре зростали, але два тижні спеки далися взнаки, не дали можливості отримати повноцінне насіння, ледь-ледь 25 ц/га вдалось зібрати. Не отримала через засуху необхідного розвитку й коренева система соняшника, що теж знайшло своє негативне відображення на врожайності «чорного українського золота».
Про підсумки збирання зернових у СПП «Чумаки» спілкуємось із Дмитром Ємельченком.
«Урожай цього року в нашому господарстві дійсно скромний, – не без хвилювання стверджує Дмитро Анатолійович. – Щоб проаналізувати причини втрат, ми навіть запросили представників інституту сільського господарства – фахівців рослинницької галузі, які вказали на недоліки: відсутність вологи майже на 1 м в глибину, пізні заморозки, рання вегетація, відсутність можливості додаткового поливу – дали врожайність не вище 30 ц/га зернових».
Ножиці в цінах теж боляче вдаряють по сільгоспвиробниках. Зерно 1 класу сьогодні коштує 2 800 грн, але така ціна не перекриває захмарні ціни на ПММ, які зросли майже вдвічі, на 25 % подорожчали запчастини для ремонту с/г техніки, медикаменти для тварин.
«Але не зважаючи на труднощі, – розповів керівник, – з повагою у нашому господарстві відносимось до людей та їх праці. Збільшені розцінки на 20 % та заробітна плата на 15 %. Найголовніше – всі виплати здійснюємо своєчасно, стабільно. У господарстві сьогодні найвищий показник оплати за паї – 5,84%! Орендодавцям пропонується борошно, свіжа олія, запланований обробіток присадибних ділянок по ціні 10 грн за 1 сотку. Люди відчувають впевненість у завтрашньому дні та піклування, тож перезаключили з господарством 890 договорів на оренду землі на 15 років».
Дмитро Анатолійович задоволений конкретними досягненнями господарства по посіву в осінній період: «Вже засіяно озимими більше 2 тис. га, що більше запланованого».
Галина Демиденко розповіла: «На всі посіви в господарстві використовують тільки власне вирощене зерно. Насіннєві ділянки в СПП «Чумаки» засіяні елітними сортами одеської селекції: Литанівка – 60 га, Антара – 22 га, Одеська 267 – 38 га.
Важлива складова успіху будь-якої справи – це люди, як вони відносяться до роботи, яку насолоду й прибуток отримують, так і справа ведеться. На посіві найбільше відзначилися механізатори Іван Зарецький, Сергій Мужичук, Олег Тартоній, водій Олександр Чорний.
На збиранні соняшника вахтовим методом працював Руслан Рогальський, він встановив рекорд господарства, особисто зібрав понад 1000 га соняшника.
«Робота аграрія завжди пов’язана з ризиками, – наголошує Дмитро Ємельченко, – як ніхто, хлібороб часом має покластися на власну інтуїцію, передбачливість, а вже наука та досягнення технічного прогресу доповнюють образ успішного господаря землі. Ось і цієї осені довелось на власний розсуд сіяти зерно в суху землю. На щастя, відчуття не підвели, рясний дощ не забарився, і вже, погляньте на поля, якими зеленими кущиками зеленіють лани озимих…
Дійсно, поля, покриті зеленим килимом, радують око, погодні умови склалися прекрасні, трудівники СПП «Чумаки» посміхаються, а значить зростають і надії на врожай майбутнього року.

Таміла ЖОРНЯК