Автоцивілка подорожчала вдвічі

11 листопадаа 2014 17:49

avtoЧерез підвищення курсу долара майже вдвічі зросли ціни на поліси автоцивілки, тобто страхування відповідальності водія на випадок ДТП.

Про це повідомляє Сегодня.

Як пояснюють у Моторному (транспортному) страховому бюро України (МТСБУ), вони рекомендували компаніям-членам бюро (63 компанії, які мають ліцензію на страхування. – Авт.) підвищити ціну поліса через девальвацію гривні, так як запчастини для іномарок СТО закуповують за валюту.

“Зараз через ціни на запчастини вартість страхвиплат за ремонт автомобілів при ДТП виявляється такою високою, що зібраної суми від продажу полісів не вистачає, компанії зазнають збитків, тому ми були змушені збільшити розмір страхвзносу(ціну поліса) до максимуму, який дозволяє закон”, – розповіла співробітник великої страхкомпанії Валентина Земнова.

Як роз’яснила Земнова, при розрахунку ціни поліса перемножується базовий платіж (180 грн) і підвищувальні коефіцієнти, які залежать від обсягу двигуна (чим він більший, тим дорожче), місця реєстрації автомобіля (у Києві, наприклад, коефіцієнт 4,8, а в райцентрі – 1,6), водійського стажу (коефіцієнт від 1,35 до 1,76). В результаті компанії використовують максимальні коефіцієнти, тому страховка і подорожчала.

Так, річний поліс для Daewoo Lanos (1,5 л), зареєстрованого у Києві, раніше коштував 777 грн, тепер 1520 грн.

Гендиректор Асоціації страхувальників України Леонід Хорін вважає таке зростання необ’єктивним: “Середні виплати за полісами – до 20 тис. грн при максимальних 50 тис. грн, про які збитки страховиків може бути мова? – каже Хорін. – Так, долар виріс майже вдвічі, але зарплати ремонтників, плата за оренду та комуналку на СТО не подвоїлися, тому таке великезростання ціни поліса не обґрунтований”.