Дніпропетровщина отримала низький рейтинг публічності влади

11 листопадаа 2014 14:41

Тільки два українських міста – Івано-Франківськ і Вінниця – отримали оцінку задовільно в Індексі публічності місцевого самоврядування від ДП Опора. Про це на прес-конференції повідомив координатор проекту Олександр Неберикут.

Як передає кореспондент ЛІГАБізнесІнформ, рейтинг міст розподілений на чотири блоки: 81-100% – публічні міста, 61-80% – задовільний рівень, 41-60% – низький рівень, 0-40% – непублічні міста.

Жоден з українських муніципалітетів не потрапив в категорію публічних. Максимальний результат отримали тільки два міста в категорії задовільний рівень: Івано-Франківськ (67%) і Вінниця (63%). Третє місце і низький рівень отримав Київ (58%).

 

liga.net

liga.net

“Перша колонка – це загальний рівень публічності. Фактично у нас в цьому році тільки два міста, які досягли цього показника публічності і знаходяться на задовільному рівні публічності: Вінниця та Івано-Франківськ. Жодна з міських рад обласних центрів не досягла високого рівня публічності. Переважна кількість органів місцевого самоврядування, посадових осіб не виконують належним чином ті приписи законодавства, які стосуються публічності. Основний перелік міст – це міста з низьким рівнем публічності. Трохи кращі позиції у Києва, Сум, Луцька, значно гірші позиції – у Харкова, Херсона, Луганська, вони на межі між непублічністю і низьким рівнем публічності. Черкаси та Донецьк – це міста взагалі непублічні в сукупності тих процедур, які здійснює міський голова, міськрада, депутати – вони виконуються менш ніж на 40%”, – розповів Неберикут, представляючи результати дослідження.

liga.net

liga.net

За його словами, в рейтингу публічності міських глав лідирують чотири мера: Івано-Франківська (68%), Вінниці (67%), Хмельницького (63%) та Києва (62%). Самий непублічний мер в Україні – міський голова Харкова Геннадій Кернес (36%).

“Ми отримали, в тому числі, і несподіваний результат – це падіння позицій Львова, який був на третьому місці в 2013 році в рейтингу публічності міських голів, а зараз його рівень публічності визнаний низьким (56%, 12-е місце в рейтингу, – ред.)”, – сказав він.

Координатор зміни Індексу публічності в Донецьку Олександр Клюжев, коментуючи результати міста (34%), зазначив, що в 2013 році шанси на розвиток територіальної громади виглядали перспективними. “Але, на жаль, зовнішня агресія Росії і діяльність терористичних організацій призвели до деградації практик взаємодії між органами влади та громадянами в Донецьку, і по абсолютній більшості показників є регрес”, – підкреслив Клюжев.

Індекс публічності розраховувався по 24-м українським містам на основі проведення моніторингових візитів до органів місцевого самоврядування (близько 400), моніторингу інформаційних ресурсів муніципалітетів і подачі інформаційних запитів (всього подано більше 700) до міських голів, міських рад та безпосередньо депутатів.