На Дніпропетровщині за створенням нової для України професійної освіти слідкуватимуть європейські експерти

27 листопадаа 2014 11:33

       science_logo       У рамках імплементації нового Закону «Про вищу освіту» в Україні має з’явитися система професійної освіти. Планується, що до неї увійдуть виші І-ІІ рівнів акредитації та навчальні заклади нинішньої професійно-технічної освіти.
Як саме має відбутися перекваліфікація навчальних закладів і до яких труднощів необхідно готуватися при переході з однієї системи в іншу визначатимуть експерти ЄФО. Пілотними регіонами програми Фонду «Прогнозування впливу реформ у галузі професійної освіти і підготовки – PRIME» обрано Дніпропетровську та Вінницьку області. 25 листопада європейські експерти приїхали до Дніпропетровська.
Програма дводенного візиту включала в себе відкритий діалог з освітянами регіону та відвідування обласних навчальних закладів. Про це повідомили в департаменті освіти і науки облдержадміністрації.
Говорити про можливі шляхи створення системи професійної освіти до Дніпропетровська приїхав представник Естонського кваліфікаційного агентства, експерт Європейського фонду освіти Олав Аарна, а також представники від Міносвіти України.
Очікується, що нова проєвропейська система навчання складатиметься з двох рівнів. Зокрема, «Кваліфікаційний робітник» і «Молодший бакалавр».
Фахівці провели змістовну нараду з директорами коледжів і технікумів регіону. Наступного дня експерти ознайомилися з роботою обласних коледжів і училищ. Зокрема, у програмі візиту були Дніпропетровський технікум залізничного транспорту, Вище професійне училище №17, Дніпропетровський коледж економіки та бізнесу при Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара, Дніпропетровський професійний залізничний ліцей, Дніпропетровський центр професійної освіти Дніпропетровського індустріального коледжу.