Як працюватимуть дитячі фонди у дитсадках

4 Грудня 2014 11:38

      S1220017Сьогодні влаштування дітей у дошкільні навчальні заклади здійснюється через електронну чергу. Батьки можуть подати усі необхідні документи в електронному вигляді і далі відстежувати переміщення черги. При цьому уся інформація залишається конфіденційною, а обійти чергу, давши хабара, неможливо. Крім того, жодних вступних внесків для батьків не передбачено. Проте виникають ситуації, коли батьківські інвестиції таки необхідні.

      Потрапити до дитячого садочку на Дніпропетровщині можна через електронну реєстрацію. Про це повідомляє  сайт ОДА.

            «70% місцевих бюджетів йдуть на освіту. Зокрема, це утримання приміщень та виплата заробітних плат вихователям. Батькам доводиться платити за харчування та заняття дітей у гуртковій роботі, як-то вокал або хореографія. До збору коштів на певні потреби навчального закладу можуть долучатися батьківські комітети. Але ці гроші не повинні проходити через, скажімо, вихователів. Це питання повністю підконтрольне батькам і робити внесок чи ні – рішення кожного з них», – зазначається у повідомленні.

        Робота подібних фондів має бути прозорою. Інформація про зібрані та витрачені кошти має бути доступна громаді.
Спільний механізм діяльності батьківських фондів у дитсадках буде обговорюватися 12 грудня. До діалогу запрошені представники батьківської спільноти.
Усі правила проходження реєстрації зазначені у спеціальній інструкції.  За словами директора департаменту освіти і науки облдержадміністрації Олександра Демчика, ставати до черги бажано вже в перші місяці після народження дитини.
Запропонувати свої варіанти вдосконалення роботи системи електронної реєстрації можна за телефоном: (056) 770 68 00. Про факти будь-яких порушень чи здирництва при зарахуванні до дитсадку необхідно повідомити до місцевих органів управління освітою або ж звернутися до правоохоронних   органів.
Крім того, за інформацією Олександра Демчика, наразі в дошкільних навчальних закладах області початкову освіту здобувають 1,3 дітей з Донбасу та окупованого півострову Крим. Ці дошкільнята розміщені за рахунок додаткових місць. Загалом у дитсадках області виховуються 112 тис дітей.
Разом з тим, у 2014 році було відновлено 2 дитячих садки, створено 2 навчально-виховні комплекси та відкрито 30 додаткових груп – це 740 додаткових місць для дітей.

Джерело: сайт ОДА