У Дніпропетровську живе і працює зірка європейської оперної сцени

12 Січня 2015 10:49

turandotДе краще працювати творчій людині, в якій країні жити? Відповідь проста: там, де його чекає публіка. Наталія Маргарит-Фронталіні – співачка, яка, можна сказати без перебільшення, належить усій Європі, де вона визнана кращою Турандот. Про це повідомляє  сайт газети «Днепр вечерний».  

Ось і зараз вона знаходиться на зарубіжних гастролях. Проте будинок її віднедавна – у Дніпропетровську, саме сюди артистка повернеться після того, як в черговий раз скуштує плоди свого таланту і працьовитості.

У цієї співачки дуже незвичайна доля. Вона народилася в Молдавії, два роки провчилася в Кишинівському медичному інституті – і там, уявіть собі, заспівала в рок-групі. У столичній консерваторії Наталія розкрилася як прекрасне сопрано.

Потім була робота в Румунії та зустріч з диригентом Сільвано Фронталіні, який став її вірним супутником у творчості і в житті. З тих пір Наталія Маргарит-Фронталіні виконала чи не весь світовий класичний репертуар на оперних сценах Італії, Великобританії, Німеччини. Найулюбленішими були і залишаються партії Абігайль в «Набукко», Аїди в «Аїді», Турандот в «Принцесі Турандот». Останній спектакль став однією з найяскравіших прем’єр сезону 2013-2014 років у Дніпропетровському академічному театрі опери та балету.  Вона викладає вокальну майстерність і веде заняття в оперній студії Дніпропетровської консерваторії імені М. Глінки

– Два роки тому мене запросили працювати за контрактом у дніпропетровській опері, – згадує Наталя. – Все було дуже серйозно: я приїхала сюди разом з донькою. Зараз Ользі 15 років. І я завжди хотіла, щоб вона отримала добру освіту – подібне до того, як ми отримували за радянських часів. До того ми жили в Італії – там у нас досі є нерухомість. А в Дніпропетровську я теж купила будинок – в районі проспекту Петровського. Він був дуже скромним, я постаралася навести там порядок, зробити його затишним. І зараз я рідко живу там одна: у мене гостюють мої друзі, студенти … Але ось чоловік і дочка, на жаль, далеко від мене – в Кишиневі, разом з моєю мамою.

Ні, Сільвано Фронталіні не проміняв сонячну Італію на не менш сонячну Молдавію – у нього зараз теж дуже непростий період у творчому житті. Наталя не приховує, що роботи в Кишиневі для її чоловіка практично немає: він заробляє завдяки контрактній системі, виїжджаючи на гастролі. За таким же шляхом рухається і сама співачка: вже у квітні її чекають нові закордонні гастролі з всесвітньо відомим індійським диригентом Зубином Метою. Ті чотири вистави, в яких вона братиме участь, за словами співачки, годуватимуть її кілька років. А ось на сцені дніпропетровської опери вона виступає не так часто, як їй хотілося б …

– Мені дуже подобається займатися викладанням, в консерваторії відчуваю себе комфортно, – усміхається Наталя Маргарит-Фронталіні. – Але все-таки поки я ще можу співати на сцені – думаю, моєї фізичної форми вистачить ще, як мінімум, років на п’ять – я б дуже хотіла дарувати своє виконавське мистецтво публіці, в тому числі і дніпропетровській. Більше того: майбутнє своєї дочки я пов’язую саме з Дніпропетровськом, хочу, щоб вона вчилася тут в якомусь серйозному вузі. Ні, йти в співачки я їй нізащо не пораджу! А взагалі-то українці – дуже співучий народ, тут народжуються такі потужні гарні голоси – просто дах зносить! Скажу чесно: тут живуть найголосистіші люди в світі. Правда, потрібно знати, де їх шукати: вокальні шоу типу «Х-фактора» я, скажу чесно, не сприймаю …

Вдома у Наталії Маргарит-Фронталіні зберігаються золоті диски, які свідчать про те, що вона – найкраща виконавиця партій Тоски, Аїди, Турнадот, Макбет («Макбет») і Леонори («Трубадур») в Європі. Співачка відзначає, що за кордоном – і стримані німці, і темпераментні італійці – дуже люблять оперу, багато хто знає напам’ять тексти і підспівують артистам під час виступів. Наталія дуже сподівається, що і в Дніпропетровську, незважаючи на специфіку нашого індустріального мегаполісу, а також складні для України в цілому часи, люди будуть цінувати оперне мистецтво. Сподівається, що у нього є майбутнє – а значить, є і в неї.