Переможці проекту з енергозбереження тепер заощаджують майже 30% електроенергії

14 Січня 2015 11:16

3677_mediumМешканці будинку №48-А по вул. маршала Малиновського (ОК «ЖК «Сонячне»), що у Дніпропетровську, відтепер заощаджують майже 30% електроенергії. Досягли цього завдяки перемозі у регіональному конкурсі міні-проектів з енергоефективності та енергозбереження серед локальних громад. Про це повідомляє  сайт облради.

У 2014 році у під’їздах будинку замінили застарілу систему освітлення на енергозберігаючу: замість ламп розжарювання встановили сучасні антивандальні світлодіодні світильники, а на місці звичайних вимикачів – датчики руху. Таким чином мешканці будинку зможуть значно заощаджувати на освітленні та на кілька років забути про проблему заміни лампочок (середній термін служби звичайної лампи розжарювання – 1000 годин, а світлодіодної – 50 000 годин).

Реалізація цих заходів обійшлась у 23,4 тис. грн., з яких 16,4 тис. грн. – грант з обласного бюджету, ще 7 тис. грн. зібрали самі мешканці.

Дефіцит та висока вартість енергії роблять регіони та цілі країни залежними від цих ресурсів. Тому навіть заможні європейські країни запровадили у себе повноцінну систему з енергозбереження.

 Вже більше трьох років цей сучасний досвід з енергозбереження втілюється у Дніпропетровській області. Завдяки цьому вже сотні будинків та тисячі мешканців області відчули практичну користь – підвищення комфорту та заощадження коштів.

Найважливіше, що економія енергії стає звичайним правилом життя – вимикати світло виходячи з кімнати, електроприлади, які не використовуються, замінити лампи розжарювання на енергозберігаючі.

Протягом 2014 року у рамках конкурсу обласної ради з енергоефективності та енергозбереження реалізовано 65 ініціатив громад регіону з утеплення будівель, встановлення енергозберігаючих систем освітлення, приладів обліку енергоносіїв тощо.

Більш детальну інформацію можна отримати на сайті http://energy.oblrada.dp.ua/, або зателефонувавши на гарячу лінію: (056) 742-80-07