Після купання на Водохрещу швидко зігрітися допоможуть гарячий трав’яний чай з цукром та легке печиво

16 Січня 2015 09:42

28287Простими та ефективними секретами безпечного та корисного купання на Водохрещу поділилися головний лікар обласного лікарсько-фізкультурного диспансеру Лідія Дукач. Про це повідомляє  сайт ОДА. 

Перше правило від Лідії Дукач – це психологічна налаштованість та готовність організму.
«Дуже велике значення має психологічний настрой. Якщо людина морально готова до купання, то вона й переносить його легше. Наш організм має потужну терморегуляцію, яка починає працювати з перших секунд нашого життя. Терморегуляторні механізми є одними з найдавніших у нашому організмі. Ми дуже добре можемо пристосуватися до змін навколишнього середовища. Проте не рекомендується занурюватися у крижану воду тим, хто має певні захворювання. Це може закінчитися трагічно», – зазначила Лідія Дукач.
Занурюватися не рекомендується тим, хто має захворювання сирцево-судинної системи, судин головного мозку або серця. Не варто занурюватися без попередньої підготовки й людям похилого віку, а також дітям до 7 років. Після купання в холодній воді можуть виникнути загострення захворювань опорно-рухового апарату, зокрема, артриту. Можуть також загостритися й інші хронічні захворювання.
Друге правило – це правильна послідовність дій під час купання. Перш за все, необхідно правильно одягнутися перед виходом на вулицю. Не можна, щоб одяг був дуже жарким, він повинен бути підібраним по погоді. Безпосередньо перед купанням необхідно зробити комплекс активних фізичних вправ для того, щоб розігріти м’язи. Зігріватися напоями або біля вогнища чи обігрівача не можна – організм повинен сам себе зігріти і підготуватися до зміни температури. Лише після того, як організм зігріється, можна знімати одяг і занурюватися у воду. Одразу після купання необхідно швидко обтертися та переодягнутися у сухий одяг, після чого випити гарячого трав’яного чаю з цукром та легким печивом. Солодкий чай дозволить поновити організму необхідний запас глюкози, який був витрачений на обігрів тіла та органів у холодній воді.
Лікар наголосила, що перед та одразу після купання не можна вживати алкогольних напоїв. Це може призвести до трагічних наслідків. «Алкоголь спочатку розширює судини, а потім спричиняє різкий спазм судин, який збільшується в десятки разів під дією холодної води. Це підвищує ризик виникнення трагічних подій», – зазначила Лідія Дукач.
Взагалі люди повинні бути обачними під час купання та омиватися лише в спеціально відведених та облаштованих місцях, а також не забувати про правила поводження на водних об’єктах.
Погода цього року дуже мінлива, тому поведінку крижаного покрову передбачити важко. Не можна ні в якому разі виходити на крижаний покрив не перевіривши його міцність, скупчуватися великій кількості населення на невеликих ділянках.

Джерело: сайт ОДА.