На Дніпропетровщині зареєстровано 59,6 тис переселенців з Донбасу і Криму

19 Січня 2015 10:40

3627_minЗокрема, пенсіонери, сім’ї з дітьми та малозабезпечені сім’ї з числа переселенців вчасно отримують належні державні соціальні виплати за місцем фактичного проживання на території Дніпропетровської області. Про це повідомляє  сайт ОДА. 

Крім того, особи, які зареєструвалися у підрозділах соціального захисту населення отримують грошову допомогу для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг. У 2014 році таку допомогу отримали 15,9 тис. сімей загальною сумою 33,6 млн гривень.

Така грошова підтримка розраховується як сума розмірів допомоги на кожного члена сім’ї (для непрацездатних осіб – 884 грн, для працездатних осіб – 442 грн). При цьому не може перевищувати 2 400 гривень в місяць на сім’ю.

Допомога призначається на термін не більше ніж 6 місяців з дня звернення за її призначенням та виплачується по місяць зняття з такого обліку (включно).

Розмір отриманої грошової допомоги не оподатковується і не враховується в сукупному доході сім‘ї при призначенні інших видів державної соціальної допомоги.

Особи працездатного віку, яким призначено допомогу, зобов’язані у 3-денний строк повідомити управління соціального захисту про факт працевлаштування.

Допомога для працездатних членів сім’ї зменшується на наступні два місяці на 50 відсотків, якщо вони:

– не працевлаштувалися протягом двох місяців з дня призначення виплати грошової допомоги, в тому числі за сприянням державної служби зайнятості;

– перебувають в трудових відносинах з роботодавцями на тимчасово окупованій території України чи в районах проведення АТО, але фактично не працюють.

Якщо і після цього працездатна особа не працевлаштувалася виплата допомоги припиняється.

Уряд продовжив термін обліку переселенців до 1 лютого 2015 року. Ця дата, кінцева дата взяття на облік, розповсюджується лише на тих осіб, яким до 1 жовтня 2014 року вже були призначені відповідні соціальні виплати, але вони не перебували на обліку в управліннях соцзахисту. Щодо всіх інших людей, які прибувають зараз і прибуватимуть надалі, немає жодних обмежень щодо взяття на облік. Вони можуть це зробити в будь-який момент в будь-якому управлінні соціального захисту населення по всій території України.

Джерело: сайт ОДА.