Двоє школярів з Дніпропетровщини посіли призові місця у ІІ Всеукраїнському конкурсі есе «Я – європеєць»

30 Січня 2015 18:50

_1_14226351928370-155AІІ місце у змаганні дісталося школярці з Кривого Рогу Юлії Калиниченко. ІІІ місце виборов учень з Дніпропетровська Всеволод Затонський. У фіналі змагання роботи обирали серед понад 530 претендентів. Нагородження призерів проходило у Посольстві Литви (м.Київ). Переможці отримали цінні подарунки. Про це повідомляє  сайт ОДА. 
Про те, як воно бути «географічним європейцем» і яким є шлях України до ЄС у своєму есе розмірковувала школярка з Кривого Рогу Юлія Калиниченко:
«Географічний вимір європейськості — це як погляд на картину. Ніби ти на неї дивишся, проте не надто й бачиш. А ця мозаїка потребує багато роздумів. А втім, географія – лише рамка картини під назвою “Європа”. (…) Україна дуже прагне вступити до Євросоюзу, і я сподіваюсь, що все, до чого ми прагнемо — здійсниться. Тому ми повинні йти до останнього, і пройти всі перепони, які зустрінемо на своєму шляху стійко та з гордо піднятою головою. І завдяки цьому ми зможемо досягти своєї мети», – написала дівчина.
За своє бачення особливостей приналежності до європейської культури учениця Криворізької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №7 з поглибленим вивченням біології здобула ІІ місце у конкурсі
Призове ІІІ місце дісталося учневі Дніпропетровського навчально-виховного об’єднання № 28 Всеволоду Затонському. У своєму творі молодий публіцист поділився власною теорією «анатомії» Європи:
«Чи знаєте ви, що спільного у невеличкого українського селища Ділове, що лежить у 18 кілометрах від міста Рахів на Гуцульщині, та литовського селища Пуршункяй у 26 кілометрах від Вільнюса? Поцікавтеся – і з’ясуєте, що це два “серця”! Містечко Пуршункяй у Литві – офіційний географічний центр Європи, про що свідчить збудований там Парк Європи. Отже, Литва – географічне серце Європи. Але за іншою методикою обчислення, на роль географічного центру Європи може претендувати і гуцульське селище поблизу Рахова. Таке собі добре дружнє змагання… Такий собі збіг обставин… І нехай таких “сердець” буде багато, бо з одного не зросте ані дружби, ані побратимства, ані кохання!», – вважає Всеволод Затонський.
Дніпропетровський есеїст також назвав три ключові фактори, які сприятимуть веденню вдалої проєвропейської політики в Україні:
«Хто нам, мені, Україні допоможе в моїх, наших сподіваннях? По-перше, власна історія. По-друге, сучасні герої. По-третє, друзі. Існують друзі-люди та друзі-країни. Як це зараз важливо для моєї держави!», – підсумував він.
ІІ Всеукраїнський конкурс «Я – європеєць» проходив за підтримки Міністерства освіти і науки України та Посольства Литовської Республіки в Україні спільно з Всеукраїнською молодіжною громадською організацією «Серце до серця».
У Всеукраїнській першості юних есеїстів взяли участь школярі 8-11 класів з різних регіонів країни.

Джерело: сайт ОДА