Дніпропетровщина отримала від міжнародних організацій понад 900 тонн гуманітарної допомоги для переселенців

4 Лютого 2015 23:08

3627_minПротягом останніх місяців цією гуманітарною допомогою скористалися більше 40 тис переселенців із зони АТО. Про це повідомляє  сайт ОДА.

На початку конфлікту до Дніпропетровщини щодня приїжджало 20-30 людей. Потім це число досягло 50-60 осіб, восени доходило до 1 тис людей. Сьогодні офіційно зареєстрованих переселенців на території області 86 тис. За неофіційними даними, їх на 50 тис більше. Кожен з них їхав до нашого регіону з надією, що ми зможемо надати допомогу: одягнути, нагодувати, дати притулок. І Дніпропетровщина продемонструвала дива: жодна людина не залишилася без цієї допомоги.

Впоратися з таким напливом переселенців регіону було б важко без міжнародної підтримки. Тому Дніпропетровська облдержадміністрація звернулася до всіх посольств та міжнародних організацій за допомогою у вирішенні гуманітарних проблем.
«Справжнім другом нашої області стало Управління Верховного Комісара Організації Об’єднаних Націй у справах біженців. Ми підписали меморандум про співпрацю, і вони надавали максимальну допомогу для нашої області. По лінії УВКБ ООН було передано велику кількість гуманітарної допомоги. Це і ковдри, і комплекти білизни, і спальні мішки, і набори для кухні. Центр для переселенців був оснащений всім необхідним», – сказав Борис Трейгерман.
Директор Дніпропетровського координаційного центру «Допомога Дніпра» Владислав Макаров додав, що УВКБ ООН є головним партнером Центру, адже надає допомогу систематично.
«Крім продовольчої та непродовольчої допомоги було видано фінансову допомогу для найбільш незахищених сімей», – підкреслив він.
На ці цілі ООН перерахувала близько 3,5 млн грн. Допомогу готівкою отримали 704 сім’ї, в середньому, 3,5 – 4 тис грн кожна.
«Останнім часом у нас в Центрі ажіотаж. Ми приймаємо до 150 людей на день. Основна проблема – куди цих людей направити, адже Дніпропетровська область вже не приймає на постійне проживання. Завдяки тому, що УВКБ ООН зараз робить у нас в центрі ремонт, ми зможемо в день приймати не 150 осіб, а близько 350-400 людей. Однак, зараз ми виконуємо функції транзитного центру та відправляємо переселенців в інші області», – наголосив Владислав Макаров.
За гроші німецького уряду в Дніпропетровській області встановлені транзитні містечка – модульні будинки для прийому переселенців. Область отримала додатково близько 2 тис місць у Дніпропетровську, Кривому Розі, Дніпродзержинську, Павлограді, Нікополі. 13 лютого містечко відкриється в Дніпропетровську.
Крім того, був підписаний договір на суму понад 2 млн євро з міжнародною організацією «Save the Children», яка допомагає найбільш вразливим категоріям переселенців – дітям, сім’ям, які залишилися без годувальника. Американська урядова організація «USAID» надала допомогу переміщеним особам на суму 500 тис грн. Від ЄС та ООН в нашу область прибуло 3 літаки з гуманітарною допомогою і 4 трейлери загальною вагою 85 тонн на суму понад 1 млн дол. Датською радою з питань біженців розпочато реалізацію проекту з виділення одноразової фінансової допомоги в розмірі 4500 грн. 750 родинам з числа переселенців. Таку допомогу вже отримали 200 сімей.
Активну допомогу переселенцям, що переїхали на Дніпропетровщину, надають Чеська, Словенська та Фінська організації Товариства Червоного Хреста, Німецького товариства міжнародної співпраці GIZ, християнської організації «Армія спасіння», міжнародної організації «Лікарі без меж» та ін.

Джерело: сайт ОДА.