У Дніпропетровську запроваджують проект “Відкритий бюджет міста”.

5 Лютого 2015 16:28

SAMSUNG CAMERA PICTURESНавесні у Дніпропетровську планується запровадити проект “Відкритий бюджет міста”, який буде розміщено на спеціальному порталі budget.dp.ua. Про це повідомляє  сайт міськради.

 Реалізацію цього проекту обговорювали з громадськістю у Дніпропетровській міській раді. Бюджет Дніпропетровська на 2015 рік вже ухвалено, його можна назвати збалансованим й соціально направленим. Тепер головна задача – максимально ефективно і прозоро використовувати дохідну його частину. Містяни мають бути не лише сумлінними платниками податків, які наповнюють бюджет, а й володіти інформацією про те, як він формується, на фінансування яких програм та робіт і у якій кількості направляються бюджетні кошти, наскільки це ефективно й раціонально.

Реалізація зазначеного проекту стимулюватиме мешканців до громадянської свідомості.  Для реалізації проекту “Відкритий бюджет міста Дніпропетровська” створено спеціальну робочу групу з представників громадськості, яка вже напрацювала пропозиції по його запровадженню. Подібні проекти вже давно працюють у містах різних країн світу. Суть проекту в тому, що всі бажаючі у вільному, відкритому доступі в мережі Інтернет зможуть ознайомитися з дохідною та розхідною частинами бюджету міста, дізнатися про його формування та використання бюджетних коштів тощо.

 Реалізація такого проекту неможлива без участі фахівців фінансово-економічного департаменту міської ради, які надаватимуть усю необхідну інформацію щодо бюджету міста для наповнення зазначеного порталу.  Дніпропетровськ стане першим містом в Україні, яке впровадить проект “Відкритий бюджет міста”, розроблений громадськістю. Запустити його розробники планують у травні.
Проект “Відкритий бюджет міста Дніпропетровська” спрямований на покращення доступу громадян до детальної інформації про бюджет міста, поширення обізнаності та втілення якісного діалогу між владою та мешканцями міста щодо оптимізації виконання бюджету міста, зазначають організатори й ініціатори проекту – члени Громадської ради при Дніпропетровській міській раді.