На Дніпропетровщині стартував ІІ обласний етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН України

6 Лютого 2015 18:07

_1_14232364517350-A1A66 лютого робота розпочалась у трьох відділеннях Малої академії наук. Зокрема, це «Філософія», «Історія» та «Науки про Землю». Учасниками урочистого відкриття стали понад сотні юних науковців. Про це повідомляє  сайт ОДА.

Одразу після урочистостей діти приступили до написання контрольних робіт з базових дисциплін. Загалом протягом лютого у півфіналі інтелектуальної першості змагатимуться автори близько тисячі наукових проектів. Переможці обласного етапу отримають право представити Дніпропетровщину на Всеукраїнському етапі наукового турніру.
Мала академія наук дає змогу молодому вченому реалізуватися ще у шкільні роки. Перш за все, завдяки талановитим педагогам. Лише за останні три роки кількість слухачів обласного відділення МАН збільшилась з 900 до понад 4 тис. дітей. У цьому році ми плануємо розширити структуру академії, відкривши нові відділення у Дніпродзержинську та Кривому Розі.

Трикратна учасниця конкурсу-захисту МАН, одинадцятикласниця з Кривого Рогу Єлизавета Бордунова цього року захищатиме одразу дві роботи. Після закінчення школи дівчина планує вступати до вишу. Із майбутньою професією Єлизавета вже визначилась:
«Я написала наукові роботи з історії та правознавства. Тут мої дослідження традицій свята Хануки, а також актуальні питання реформування кримінальної юстиції для неповнолітніх. Сьогодні я писатиму контрольну роботу з базового компоненту з історії України. Цього року я також складатиму іспити з цього предмету, щоб вступити до вишу та вивчати правознавство. Тому підготуватися до сьогоднішньої події мені було неважко», – розповідає півфіналістка конкурсу МАН.
Протягом лютого відбіркові тури проходитимуть на базі Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара та Національного гірничого університету. Результати змагання оприлюднять на початку березня.
Зазначимо, що у 2015 році усі призери ІІ туру конкурсу-захисту МАН також отримуватимуть обласні стипендії. У 2014 році матеріальне заохочення вибороли 299 переможців обласного етапу. Також минулоріч 52 учні, стали фіналістами інтелектуальної першості, 36 з яких здобули у фіналі призові місця.
Дніпропетровське відділення Малої академії наук України налічує 12 профільних відділень. Зокрема, «Літературознавство, фольклористика та мистецтвознавство», «Мовознавство», « Філософія та суспільствознавство», «Історія», «Науки про Землю», «Гідрологія», «Технічні науки», «Комп’ютерні науки», «Математика», «Фізика і астрономія», «Економіка», «Хімія та біологія» і «Екологія та аграрні науки». Загалом у цих відділеннях працює 64 секції.
У 2014 році Академії вдалося зміцнити свої позиції у Всеукраїнському рейтингу, піднявшись з п’ятого на четверте місце. Цьогоріч наукове об’єднання претендуватиме вже на третю сходинку.

Джерело: сайт ОДА