«PRESS WATCHER» — РЕСУРС ДЛЯ ДОПОМОГИ ЖУРНАЛІСТАМ В АТО

18 Лютого 2015 11:38

images17 лютого 2015 року у прес-клубі дніпропетровської обласної організації НСЖУ регіональний представник Інституту масової інформації, автор документального короткометражного фільму «Чермалик. Життя на лінії фронту» Зоя Красовська презентувала колегам проект «PressWatcher», Інтернет-ресурс, який допоможе журналістам убезпечити себе в зоні АТО. Про це повідомляє  інформагентство «Придніпров’я». 

Наприкінці 2014 року працівники громадської організації «Інститут масової інформації» разом з журналістами, які мають досвід роботи у зоні АТО, створили проект «PressWatcher». Сайт http://presswatcher.org/ поєднує в собі базу даних та інформаційний ресурс для підтримки журналістів, їхньої безпеки, особливо для тих, хто працює в умовах підвищеного ризику. За основу взято принцип роботи гірничо-рятувальних служб та контрольних пунктів на небезпечних туристичних маршрутах.

На сайті є розділ, де журналіст, який планує відрядження до зони АТО, повинен зареєструватись, надавши певну інформацію про себе, про волонтера, який постійно триматиме із ним зв’язок, та про маршрут поїздки. «Усі дані знаходяться у закритому режимі, до персональних даних доступ мають лише адміністратори сайту. Тобто, зайшовши на сайт будь-хто не зможе побачити, де ви знаходитесь, хто є вашим волонтером, чи куди ви прямуєте. В той час як спеціалісти проекту мають можливість вчасно надати необхідну допомогу», — розповіла Зоя Красовська.

Форма «Мені потрібна допомога» — для швидкого реагування на сигнал про небезпеку. Інформація одночасно надходить на електронну пошту тим людям, які закріплені за відстеженням пересування журналіста. Це дає змогу максимально оперативно відреагувати і повідомити усі відповідні структури про те, що людині щось загрожує.

В рамках проекту «PressWatcher» профільні фахівці проводять навчання і тренінги для журналістів щодо роботи в умовах підвищеного ризику, планування поїздки до зони АТО, необхідного спорядження, особливостей поведінки під час обстрілів тощо. Матеріали навчальних заходів можна також знайти на сайті.

Окрім цього, на Інтернет-ресурсі є порядок акредитації для роботи в зоні Антитерористичної Операції, рекомендований набір медикаментів, поради психолога для роботи у складних умовах, пам’ятка «8 помилок журналістів у зоні АТО».

На сайті є також активна кнопка «Про порушення прав журналіста». Працівники ІМІ не лише формують базу з таких звернень, систематизують інформацію, а й відстежують, як і наскільки вирішуються проблемні питання.

«Дуже радила би, якщо не реєструватися на цьому сайті, то хоча б використовувати ці принципи, застосовувати ті поради, які є на цьому ресурсі, для того, аби максимально убезпечити себе в умовах роботи підвищеного ризику”, — закликала дніпропетровських колег Зоя Красовська.

Створення сайту presswatcher.org стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана Агенством США з міжнародного розвитку (USAID) та Інтерньюз, повідомляє прес-клуб ДОО НСЖУ.