На Дніпропетровщині запущена перша в Україні газоочисна система

23 Лютого 2015 22:36

На Дніпропетровщині запущена в роботу нова реконструйована пилогазоочисна система Богданівської агломераційної фабрики Орджонікідзівського гірничо-збагачувального комбінату. Про це повідомляє  сайт ОДА.

 Це перший в Україні проект, де запроваджена технологія сухої очистки технологічних газів. Дана реконструкція дозволила знизити викиди твердих забруднюючих речовин в атмосферу на 400 тонн на рік.
Раніше для очищення використовувалися технології із застосуванням води. Мокра система очищення газів вимагала значних фінансових витрат на утримання очисних пристроїв, а шлами розміщувалися в шламосховищах, що збільшувало екологічне навантаження в регіоні. Нова газоочистка оснащена енергоефективним обладнанням, а вловлений пил повертається в технологію.
«Відкриття унікальної, єдиної в Україні очисної системи ще раз підтверджує лідерські позиції Дніпропетровщини. Підприємства нашого регіону модернізуються та працюють на результат. Незважаючи на складну ситуацію в країні, ми не зупинили заводи, а навпаки йдемо в ногу з часом та оновлюємо потужності», – зазначив перший заступник голови облдержадміністрації Віктор Сергєєв.
Як розповідають на підприємстві, питання чергової модернізації газоочисних споруд Богданівської агломераційної фабрики назріло ще у 2007 році. Для того, щоб нормалізувати обсяги викидів на підприємстві, керівництвом було прийняте зобов’язання щодо виконання природоохоронного заходу, передбаченого Обласною Комплексною програмою поліпшення екологічної ситуації Дніпропетровській області та міста Орджонікідзе. Довго тривала розробка проекту, віднаходилися кошти. Загальна проектно-кошторисна вартість будівництва склала більше 90 млн.грн. Проте можливість розпочати реконструкцію з’явилася лише 1,5 року тому. Незважаючи на стислі терміни, комбінат виконав поставлене завдання.
ПАТ «ОГЗК» – провідне підприємство України з видобутку та переробки марганцевих руд, виробництва марганцевого концентрату і агломерату, які є сировиною для феросплавних заводів.
Марганцеві запаси України сконцентровані в найбільшому в Європі Нікопольському марганцево-рудному басейні і становлять близько 20% загальносвітових підтверджених запасів. ПАТ “ОГЗК”, починаючи з кінця XIX століття, розробляє Західну частину Нікопольського родовища і виробляє 70% марганцевого концентрату в Україні.
У структуру комбінату входять сім кар’єрів, збагачувальні і агломераційна фабрики, транспортні, ремонтні та допоміжні цехи. Комбінат займає площу розміром 9000 га. На підприємстві працює 5000 осіб.
Будучи стратегічним підприємством країни і одним з промислових гігантів Дніпропетровської області, ПАТ “ОГЗК” є так само містоутворюючим підприємством, від результатів господарської діяльності якого залежать бюджети м Орджонікідзе, Нікопольського району і п’яти сільських Рад.

Джерело: сайт ОДА