Дніпродзержинський театр запрошує на вистави за шедеврами української літератури

2 Березня 2015 17:35
34.ua

34.ua

В перший місяць весни на честь шевченкових днів на сцені Дніпродзержинського театру ім. Лесі Українки пройдуть вистави за п’єсами українських авторів, один з яких став засновником національної літератури, а інший – продовжувачем справи Тараса Шевченка у розвитку української художньої мови.

Про це повідомляє сайт театру.

Отже, 6 березня, запрошуємо шановну публіку на музичну комедію «Сватання на Гончарівці» , яку написав славнозвісний «батько української прози» Григорій Федорович Квітка-Основ’яненко.

Створена 180 років тому назад, п’єса не сходить з театральних сцен, кожне нове покоління знаходить там яскраві реалістичні повні гумору картини народного побуту, переймає через них дух, історію і традиції України.

Музику до комедії написав відомий український композитор К. Г. Стеценко, і звучить вона у живому виконанні театрального оркестру. А поставила «Сватання» народна артистка України Лідія Кушкова. Спектакль вирішено в ключі класичному. Добротно, весело, музично. І – традиційно. Так ставили українських письменників і в XIX, і в XX ст., Так будуть ставити і в XXI. І в цьому є особлива привабливість і цікавість.

13 березня глядачі зустрінуться з трагіфарсом Володимира Винниченка «Закон». Автор п’єси відомий світу не тільки як талановитий драматург, багато хто сприймає письменника крізь призму політики і його авторства практично всіх офіційних декларацій і законодавчих актів УНР.

Але за суворою назвою цієї п’єси, написаної в 1924 році, не криється жодних політичних перипетій. Це мелодраматична історія, яка сталася в українській інтелігентній сім’ї, що дуже хотіла мати дитину, але не могла її народити. Безплідну Інну осяяла «рятівна» ідея: Панас повинен зачати дитину з молодою та здоровою жінкою, а коли дитя з’явиться на світ, подружжя забере його собі.

Режисер-постановник Віталій Денисенко виводить «Закон» за рамки побутової психологічної драми. У його виставі закладений особливий культурний код, реалістичний театр переходить то в іронічну мелодраму, то в пародійні пастораль і ляльковий театр. А в фіналі – у містерію.

Спектакль, поставлений в 2010-му році, був відзначений Вищою театральною премією Придніпров’я за кращу режисуру, краще пластичне вирішення, кращу чоловічу роль (Анатолій Вертій), кращу жіночу роль 2-го плану (Анна Бахмут).

А 12 березня, у четвер, о 17.00 всі бажаючі зможуть переглянути виставу-присвяту Великому Кобзареві – балет-феєрію «Душа поета» за мотивами поеми-комедії Т.Г. Шевченка «Сон». У своєму «Заповіті» Шевченко просив пом’янути його незлим, тихим словом. Автор лібрето, режисер-постановник Олександр Варун і балетмейстер-постановник Наталія Клішина згадали поета словом сильним, хвилюючим.

Герой поеми уві сні зустрічається зі своєю Душею. Разом вони попадають спочатку на Україну в «рай земний» Потім, пролітаючи над Сибіром, чують «брязкіт кайданів», а згодом переносяться до столиці з пишними царськими палацами. Засобами музики, пластики, сценографії в балеті відтворено фантасмагоричний, багатонаселений, прекрасний, але жорстокий і несправедливий світ, який намагається осягнути Душа Поета.

Вистава відзначена дипломом 1 ступеню Дніпропетровського обласного театрального фестивалю, присвяченого 200-річчю Т.Г.Шевченка, Міською премією в області культури, мистецтва і літератури, та дипломом Фестивалю-конкурсу театрів Придніпров’я «Січеславна-2014».

Увага! 12 березня на спектакль «Душа поета» квитки можна буде придбати за пільговою ціною (20 грн), це буде перший день проведення щомісячної акції «Доступний театр».