Жителів Дніпропетровщини запрошують до музею «Літературне Придніпров’я», щоб ознайомитися з життям і творчістю Тараса Шевченка

5 Березня 2015 15:39

images5 березня 2015 року о 15.00 музей «Літературне Придніпров’я» (пр. Карла Маркса, 64) відкриває виставку «Пам’яті Великого Кобзаря» і проводить літературно-музичну акцію. Про це повідомляє  сайт ОДА. 
Виставка презентує колекцію «Кобзарів» із зібрання колекціонера і професора Анатолія Фоменка. Він подарував її Дніпропетровському національному історичному музею імені Яворницького у 1999 році.
У складі колекції 350 книжок з творами Тараса Шевченка і видання, присвячені його життю та творчості, 593 листівки з портретами, репродукціями живописних та графічних творів майстра, малюнки, листівки. Туди ж входять 220 значків, 56 медалей, 230 екслібрисів, 150 філателістичних експонатів.
Найбільшу цінність колекції складають раритетні видання творів великого поета. Це прижиттєвий шевченківський «Кобзар», виданий у 1860 році завдяки меценатству відомого українського садівника Платона Семиренка. Це «Кобзар» празького видання 1876 року. Це «Поезії Т.Г.Шевченка, заборонені в Росії», які були видрукувані в Женеві у 1890 році. Це також видані у 1886 році в Петербурзі «Гайдамаки» Тараса Шевченка з гравюрами відомого художника Сластіона та з його автографом (передмову для унікального по красі видання написав Д.І.Яворницький). Це й твори Тараса Шевченка у двох томах, які були видані під редакцією Івана Франка у Львові у 1908 році.
З безцінних видань ХХ століття – «Кобзар» 1931 року з ілюстраціями Василя Седляра, репресованого в сталінські часи, а також «Кобзар» в трьох книжечках, видрукуваних у 1947 році українцями в Західній Німеччині в таборі для переміщених осіб.
Літературно-музичний вечір «Осмислюючи Шевченка» пропонує прочитання долі та творчості Шевченка молодими дослідниками асоціації «Новий Акрополь» та адресований молоді.

Джерело: сайт ОДА