Відновити навчання після карантину у школах планується до середини березня

6 Березня 2015 18:58

KarantinНаразі на Дніпропетровщині через зимову застуду навчання тимчасово призупинено у 16 школах і 91 окремому класі. На вимушених канікулах перебувають понад 5,5 тис школярів. Відновити навчання планують до 13 березня. Про це повідомляє  сайт ОДА. adm.dp.ua 

Як розпізнати симптоми грипу, що перш за все треба робити батькам, коли захворіла дитина, та хто під час епідемії ризикує найбільше – про це говорили під час прес-конференції.
«У 2015 році на початку лютого першими на карантин зачинили 19 шкіл у Павлограді. Найактивнішу фазу ми спостерігали вже 16 лютого. Тоді закриті були 34 школи, а близько 22,5 тис школярів хворіли. Зараз ситуація вже більш-менш стабілізувалася. Сьогодні карантин триває ще у 16 школах Дніпродзержинська, Криничанського, Новомосковського, Петриківського та Софіївського районів. Також у Дніпропетровську, Дніпродзержинську, Нікополі, Павлограді та Синельниківському районі закрито загалом 91 клас», – повідомив директор департаменту освіти і науки облдержадміністрації Олександр Демчик.
У Головному управлінні Держсанепідемслужби України в Дніпропетровській області нагадують, що запровадження режиму карантину для окремого класу або цілої школи необхідно тоді, коли кількість хворих перевищує 20% від загальної кількості дітей. Очільник відомства Андрій Кондратьєв упевнений, що основна задача, яку вдалося виконати – це запровадження попереджувальних мір. За його інформацією, на Дніпропетровщині епідемічний поріг не подолано, а рівень захворюваності йде на зниження. Проте в інших областях України ситуація з захворюваністю на гострі респіраторні вірусні інфекції та грип розвивається інтенсивно.
«Загальноукраїнська статистика свідчить про те, що у період з 23 лютого до 1 березня захворіли близько 301,4 тис людей, а у порівнянні з минулим тижнем кількість хворих зросла на 9%. Найвищий рівень захворюваності наразі зафіксовано у Волинській, Закарпатській, Київській та Рівненській областях», – повідомив Андрій Кондратьєв.
Серед основних симптомів грипу підвищення температури тіла, біль у м’язах, головний біль, нежить, сухий нав’язливий кашель. Фахівці зазначають, що у випадку, коли захворіла дитина, найперше, що треба зробити – ізолювати її.
«Не варто відпускати дитину до дитсадка або в школу. Педіатра необхідно викликати додому, а не вести дитину до лікарні. Також ще однією мірою є ізоляція хворого в окрему кімнату. Доглядати дитину краще якомусь одному члену родини», – радить позаштатний обласний дитячий інфекціоніст радить Тетяна Романова.
Загалом існують 2 методи профілактики. Зокрема, це вакцинопрофілактика. Наразі на Дніпропетровщині вакцинацію пройшли понад 40,5 тис мешканців області. За інформацією начальника Головного управління Держсанепідемслужби України в Дніпропетровській області Андрія Кондратьєва, це один з найкращих показників в Україні.
Запобігти захворюванню також можна уникаючи великих скупчень людей, ізоляція хворого вдома, особиста профілактика та використання при чханні одноразових марлевих серветок.
Найбільшу загрозу епідемія грипу становить для дітей від 2 до 5 років і для людей похилого віку. У період масової захворюваності особливий ризик ускладнень мають також люди з хронічними патологіями. Зокрема, ті, які мають захворювання серцево-судинної системи або цукровий діабет.

Джерело: сайт ОДА.