Дніпропетровщина має запас продовольчої пшениці, щоб забезпечити хлібопекарські підприємства мукою

10 Березня 2015 21:53

1408357570_hleb-1Дніпропетровська область має запас продовольчої пшениці до кінця маркетингового року, який перевищує потребу на близько 30 тис тонн. Це дає можливість у необхідному об’ємі забезпечувати хлібопекарські підприємства мукою, а отже стримувати ціни на хліб. Проте на них також вливає, зокрема, зростаюча вартість газу. Про це повідомляє  сайт ОДА.

Директор департаменту агропромислового комплексу, розвитку сільських територій та ринкового середовища ОДА Вадим Удовицький розповів під час прес-конференції, що найближчим часом подорожчання соціального хлібу не прогнозується.
Вадим Удовицький зазначив, що продовольча безпека області формується ще восени, напередодні того врожаю, який буде збиратися в 2015 році. Тому аграрії регіону посіяли велику площу озимих культур – 678 тис га озимих, із них 577 тис га озимої пшениці. Це на 30 тис га більше в порівнянні з аналогічним періодом 2013 року.
«Ми разом з науковцями та аграріями в лютому провели обстеження наших посівів, взяли зразки посівів озимих культур і побачили, що 89% з них знаходяться в доброму та задовільному стані. Зважаючи на це, ми маємо можливість при догляді за озимими вже в весняну кампанію прийти з хорошим результатом», – розповів він.
Директор департаменту додав, що саме продовольча пшениця складає основний об’єм посіву. В минулому році область отримала з посівних площ близько 1 млн 600 тис тонн пшениці, з якої близько 65% складає продовольча пшениця. Це той запас зерна, який потрібен регіону на маркетинговий рік – з 1 серпня 2014 року до 1 серпня 2015 року.
«В цілому на маркетинговий рік області потрібно 535 тис тонн продовольчого зерна, яке іде на випічку хліба, макаронні вироби, кондитерські вироби. Наразі в області є 305 тис тонн продовольчої пшениці. Із них 57 тис тон – це зерно аграрного фонду. До кінця маркетингового року нам потрібно 125 тис тон пшениці. Ми маємо пшеницю з запасом у 27 тис тон», – пояснив він.
За словами генерального директора асоціації «Дніпрохліб» Галини Лічман у вартості хлібу близько 50% складає сировина, 12% – газ, 4% – транспорт, 7% – заробітна плата працівників. З початку року ціна на хліб зросла на 15-20%.
«Дуже зросли ціни на складові хліба, починаючи з сировини, закінчуючи природнім газом, бензином. Навіть вартість плівки, у яку загортають вироби, виросла удвічі. Тому ми були вимушені поступово, починаючи з 3-7%, 10-15% підвищувати ціни на хліб. Проте люди завжди можуть купити дешевший хліб за простою рецептурою (борошно, вода, сіль, дріжджі), – зазначила вона.
Вадим Удовицький наголосив, що близько 30% хліба, що випікається за день на Дніпропетровщині, має просту рецептуру. Ціна на соціальних хліб найближчим часом підвищуватися не буде.

Джерело: сайт ОДА