Рахункова палата має стати ефективним аудитором використання держкоштів – Андрій Павелко

1 Квітня 2015 17:24

FOTOРахункова палата має стати відкритим, прозорим, незалежним від інших державних організацій органом контролю і публічного моніторингу використання державних коштів. Про це заявив народний депутат України від фракції «Блок Петра Порошенка», голова бюджетного комітету парламенту Андрій Павелко на слуханнях у Комітеті ВР з питань бюджету про реформування діяльності Рахункової палати.

«Зараз є запит суспільства на прозорість діяльності всіх органів державної влади. Люди повинні знати, на які потреби були виділені кошти і як вони використані органами державної влади. У цьому важливу роль має відігравати Рахункова палата, яка повинна отримати додаткові контрольні повноваження», – сказав Андрій Павелко.

Народний депутат вважає, що необхідно встановити єдині принципи прозорого фінансового аудиту державних організацій.

«Рахунковій палаті потрібно повернути фінансовий контроль над ефективним використанням коштів державними органами, тому що сьогодні вона втратила таку функцію. Перш ніж вносити законопроект до другого читання, він проходить обговорення в експертному середовищі, серед депутатів. У документі, який буде внесений на розгляд Ради, повинен бути прописаний механізм, щоб цей орган дійсно стояв на сторожі захисту фінансів держави», – сказав Андрій Павелко.

Народний депутат зазначив, що Рахункова палата, як прописано в законопроекті, повинна стати тим органом контролю, який буде незалежним від інших державних структур. Законом також повинні бути закріплені повноваження Рахункової палати з моніторингу використання коштів Держбюджету України.

«Зокрема, це дотримання бюджетного законодавства місцевими бюджетами, адміністраціями, фінансовий аудит використання коштів, виділених Держбюджетом місцевим бюджетам, виконання державних програм», – зазначив народний депутат.

Нагадаємо, 5 березня Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроект № 2072 про Рахункову палату, поданий Президентом України. Прийняття нової редакції Закону про Рахункову палату передбачено Коаліційною угодою для здійснення реформ у сфері держуправління та фінансів.