Цього року на Дніпропетровщині відновлять зрошувані системи у трьох районах

13 Червня 2015 13:00
gorod.dp.ua

gorod.dp.ua

17 червня в світі відзначається Всесвітній день боротьби з опустелюванням і посухами. Дніпропетровщина знаходиться в степовій зоні, тому для регіону ці проблеми є актуальними. Для збереження родючих чорноземів області, зокрема, проводиться зрошення земель та відновлення систем для поливу.

З початку року на Дніпропетровщині полито 9425 га полів. На території Дніпропетровського, Магдалинівського та Новомосковського районів плануються роботи з відновлення зрошуваної системи.

«Завдяки степовому клімату на Дніпропетровщині протягом останніх 9 тис років утворились родючі чорноземи, на місці яких сьогодні знаходяться орні угіддя. Проте без специфічної степової рослинності чорнозем починає стрімко деградувати. Недбале ставлення до землі може призвести до її висушування, в’янення росли нності, зниженням зв’язаності ґрунту, швидкої ерозії. Одними з головних причин деградації земель є надмірна неправильна експлуатація ґрунтів та недостатнє зрошування», – пояснив в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів Руслан Стрілець.

В Дніпропетровській області діють регіональні Програми, направлені на підвищення родючості ґрунтів та відновлення зрошуваного землеробства. Це Програма розвитку і охорони земель у Дніпропетровській області на 2011-2018 роки та Програма відновлення систем зрошуваного землеробства у Дніпропетровській області на 2013-2021 роки. В рамках їх реалізації у 2015 році за кошти обласного бюджету планується провести роботи щодо відновлення зрошуваної системи на території Дніпропетровського, Магдалинівського та Новомосковського районів.

Джерело: gorod.dp.ua