Всесвітній день поширення інформації щодо зловживань стосовно літніх людей

15 Червня 2015 08:31
styknews.info

styknews.info

Проголошений резолюцією ГА ООН 19 грудня 2011 року. Вперше відзначався 15 червня 2012 року. Цього дня світ висловлює свою незгоду і протест щодо зловживань стосовно деяких представників старшого покоління та їх страждань – фізичних, моральних, психічних.

З часом у світі загальна чисельність людей віком 60 років і старше більш ніж подвоїться – з 542 мільйонів у 1995 році приблизно до 1,2 мільярдів чоловік у 2025 році. На сьогодні близько 4-6% людей похилого віку постійно зтикається з проблемою якоїсь із форм поганого відношення вдома.

Жорстоке поводження зі старими може мати різні форми, такі як фізичне, психологічне чи емоційне, сексуальне або ж фінансове насилля й може призвести до серйозних фізичних травм і тривалих психологічних наслідків. Воно також може бути результатом умисного чи ненавмисного зневажливого ставлення.

Жорстоке поводження з людьми похилого віку є на сьогодні глобальною соціальною проблемою, яка впливає на здоров’я мільйонів літніх людей у всьому світі, а також є грубим порушенням їхніх людських прав. Ця проблема заслуговує уваги як міжнародного співтовариства, до чого закликає ООН, так і кожного з нас, хто так чи інакше, в сім’ї чи просто на вулиці зтикається з людьми похилого віку. Будьмо уважнішими і толерантнішими.

Джерело: ukrinform