Де в Україні жити дешевше: ціна продуктів і величина зарплат по регіонах

16 Червня 2015 10:21

Криза зачепила всі регіони нашої країни: зросли ціни, подорожчала “комуналка”, проїзд, а зарплати індексують далеко не всім. У той же час на сайті Держслужби статистики з’явилася нова рубрика – моніторинг цін на соціально значущі товари по всіх областях, окрім Криму. Використовували ці дані і середні зарплати жителів регіонів.

segodnya.ua

segodnya.ua

За даними Держстатистики, в Києві заробітки традиційно найвищі – за квітень 6656 грн, а на Тернопільщині найнижчі – всього 2739 грн (в 2,4 рази менше). А от ціни в цьому регіоні нижче не в 2,4 рази, а наприклад, по м’ясу найменше на 15%, по молоку такі ж, а хліб у Києві навіть дешевше. По інших регіонах картина приблизно така ж. Тобто виходить, що кияни на свої зарплати можуть купити більше продуктів, ніж ті, хто живе не в столиці.

Але є інша сторона: на думку експертів, у великих містах, по-перше, вище витрати на оплату “комуналки”, проїзд, одяг і гаджети і так далі; по-друге, більше грошей іде на продукти, так як в сільській місцевості та невеликих містах більшість людей живуть з підсобного господарства (городи, кури, свині, корови), тому, хоча зарплати у них маленькі, але на їжу вони витрачають теж менше, наприклад, не купують овочі та молоко, а статистика цього не враховує.

ТОП-5 ПРОДУКТІВ. Для інфографіки ми порівняли ціни на п’ять основних продуктів – хліб, яйця, м’ясо, молоко, картоплю. Вийшло, що найдорожчий хліб на Закарпатті – батон коштує близько 6 грн при зарплаті 3010 грн/міс. Тобто на всю зарплату житель регіону може купити більше 500 батонів. А ось на Харківщині цей продукт найдешевший – 4 грн за буханець, то на місячну зарплату можна купити більше 800 штук.

Втім, аналітик МЦПД Олександр Жолудь говорить, що в цінах на хліб велику роль відіграють дотації місцевих властей: “На Харківщині за соцсорти хліба виробникам більше доплачують з місцевих бюджетів, а на Закарпатті менше, тому і середня ціна виходить нижче. Більш показовою, наприклад, вартість яєць і молока: за першим продукту різниця в ціні між найдорожчим регіоном (Херсонська область) і найдешевшим (Хмельницька) – всього 10%. А в середньому по країні яйця коштують 15 грн, в Україні є два великих виробника курятини та яєць, які диктують ціни. Приблизно така ж ситуація і з молоком”.

Найбільший розкид цін з картоплею: у регіонах, де її вирощують (це Івано-Франківщина, Вінниччина, Сумщина, Чернігівщина, Хмельниччина), ціни коливаються від 2,6 до 3,5 грн/кг. А в індустріальних областях (це схід України) нижче 4,2 грн за кг “бульбу” не купиш. Найдорожча картопля на Донбасі – 6,3 грн/кг.

Рахуємо: при середній зарплаті 3104 грн житель Хмельниччини може купити на неї майже 1200 кг картоплі, а донеччанин із заробітком 5043 грн – в 1,5 рази менше: всього 800 кг. Зате з м’ясом ситуація інша: хоча в Дніпропетровській області воно найдорожче – 76 грн/кг, але при середній зарплаті в 4248 грн дніпрянин може придбати 56 кг м’яса, а житель Черкащини (63 грн/кг) – всього 50 кг, так як зарплата у нього на 21% нижче, або 3178 грн.

“На індустріальних регіонах заробляють торгівля і транспортники, так як там продукти в основному привізні, а зарплати на виробництві завжди були вище, ніж в агросекторі, – аналізує експерт інформкомпанії “ПроАгро” Ярослав Левицький. – Ось і виходить, що жителі Сходу начебто і заробляють непогано, але і витрачають теж багато, тому що змушені купувати більше продуктів, ніж в аграрних регіонах. А в сільській місцевості свої овочі, фрукти, молоко, курятина, свинина і т. д. Економлять від 30 до 60% витрат на харчування.

Грубо кажучи, житель центральної України при середній зарплаті 3178 грн має ще стільки ж доходу за рахунок своїх продуктів, якщо, звичайно, тяжко працює на присадибній ділянці. Тобто фактично він багатший, ніж той, хто заробляє 4-5 тис. грн (Дніпропетровська, Донецька, Запорізька області), так як менше витрачає на харчування. Можна сказати, що сільський “куркуль” за заможністю змагається з середньостатистичним жителем Києва”.

ПАЛИВО. “Ціна палива приблизно однакова по всій Україні, оскільки на 85% воно привізне, – говорить директор консалтингової групи” А-95 “Сергій Куюн. – Різниця в 1-2 гривні залежно від регіону пояснюється географією автозаправок: в тих областях, де більше АЗС, які торгують в основному українським бензином, він дешевший”.

ЯК БУЛО. У 2014-му, за даними Держстатистики, рік тому продукти коштували на 46% нижче, ніж зараз, а середня зарплата була всього на 16% менше нинішньої. Тобто маємо зубожіння народу приблизно на третину.

 

Джерело: Сегодня