На Дніпропетровщині відродили військово-патріотичну гру «Джура»

16 Червня 2015 14:00
gorod.dp.ua

gorod.dp.ua

Через п’ять років у нашій області відродили традицію проведення дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»). До цього востаннє юні джури на Дніпропетровщині змагалися в 2010 році.

Обласний етап цієї гри (до цього – проводилися районні та міські змагання) пройшов на турбазі «Самара» Новомосковського району. Його організаторами стали департамент освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації та Дніпропетровський дитячо-юнацький центр молодіжного співробітництва «Колобок». Допомогла у підготовці змагань Кодацька паланка війська Запорізького низового.

– Виховання юних патріотів надзвичайно важливо сьогодні, коли країна потребує змін на краще, – розповів Міському сайту співробітник центру «Колобок», що займався підготовкою та проведенням цих ігор Павло Слевцов. – У наш важкий час вкрай актуально виховувати у дітей відданість традиціям Батьківщини, мужність, сміливість, відвагу, наполегливість, дисциплінованість, готовність завжди прийти на допомогу другові. Всі ці якості разом з популяризацією здорового способу життя в підлітків формує гра «Джура». Протягом трьох днів 192 учасника з 24-х команд, що представляли більшість районів нашої області, жили в похідних умовах, змагаючись у дев’яти залікових дисциплінах. Хлопчики та дівчатка показували, чого досягли в стройової підготовки та стрільби з пневматичних гвинтівок. Демонстрували, як швидко і ефективно можуть врятувати потрапила в біду одного в змаганні «Рятувальник». Долали туристичну смугу перешкод. Виявляли свою силу в змаганні «Лава на лаву», в якому команди з шести учасників перетягують один у одного канат. Показували знання історії країни, козацтва, збройних сил України в заліку «Відун». Брали участь у патріотичних творчих конкурсах.

Але найцікавішими і непростими стали конкурси адаптації до похідного і табірного життя. Кожна команда розміщувалася в самостійно створеному наметовому таборі. У ньому ж хлопці з радістю розводили багаття і варили кашу. За умовами змагань, організатори забезпечували учасників лише смачними обідами, а ось сніданки і вечері залежали суто від вигадки юних туристів. Крім того, кожна команда ночами організовувала охорону свого табору від «диверсантів» – з чергуванням, паролями, пропусками …

Всі учасники змагань отримали величезний заряд бадьорості і гарного настрою, а переможці отримали право брати участь з 13 по 24 серпня у Всеукраїнському фіналі гри «Джура» у Києві.

Кращими на обласних змаганнях стали хлопці і дівчата з команди Петропавлівського району. Другою була команда дніпропетровської школи №99. А третіх місць присудили одразу три – командам міст Жовті Води, Новомосковська та дніпропетровської середньої школи №23.

Джерело: gorod.dp.ua