Гадюки атакують Дніпропетровськ

17 Червня 2015 15:00

Особливо небезпечні укуси в голову і шию

segodnya.ua

segodnya.ua

У Дніпропетровській області збільшилася кількість гадюк. Люди часто бачать рептилій в спальних районах міста, а ті навіть не поспішають ховатися від людини. “Раніше такого не було, а зараз часто бачу, як виповзають на асфальт або гріються на траві, навіть машини їм не страшні”, – говорить мешканка Лівобережного Олена Конєва.

Тим часом, на кафедрі зоологи та екології ДНУ підтверджують, що цього року гадюк майже в три рази більше, ніж у минулому сезоні. “Причиною тому надзвичайно жаркий червень, змії активно розмножуються. Найбільше гадюк в лівобережних районах міста, окраїнах Кіровського, Синельниківському районі. Тепло вагітним самкам життєво необхідно, вони часто виповзають на сонці і не поспішають уползать, побачивши людину”, – говорить доцент кафедри Віктор Гассо.

За його словами, в червні отрута цих рептилій слабкіше, ніж навесні, але при укусі медична допомога обов’язкове. Особливо небезпечні укуси в голову і шию. Гадюки не нападають першими, а кусають тільки тоді, коли людина спеціально їх зачепила або натрапила у траві. Новонароджені гадюки вже відразу отруйні. Часто змії гріються на сонці, і дитина може прийняти їх за палицю, тому батьків просять пояснити дітям про небезпеку.

А ось спеціалізованої служби з вилову змій в області немає, тому якщо біля будинку або на дачі завелися небезпечні сусіди, потрібно звертатися в МНС. Вбивати гадюк зоолог не радять, адже вони відіграють важливу роль в екосистемі, та й убита самка гадюки виділяє речовину, що приваблює самців.

 

Джерело: Сегодня