Микола Томенко: Навіщо влада створює касту «правильних» чиновників?

17 Червня 2015 10:58
tomenko.ua

tomenko.ua

Народний депутат України Микола Томенко вважає, що виокремлення серед державних службовців «правильної касти» чиновників з високими заробітними платами (у порівнянні з іншими) – це неправильна і неадекватна ідея влади.

Про це він написав у своєму блозі на «Обозревателе».

«Першу ініціативу щодо створення іншої, «правильної» касти чиновників з європейською зарплатою озвучив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, запропонувавши платити слідчим, які розслідують «особливо важливі справи», зарплати у 30 000 грн»,- нагадує М. Томенко.

Багато експертів тоді сказали, що така пропозиція є аморальною не лише з точки зору, що абсолютна більшість громадян живе на зарплати і пенсії, співвідносні з африканськими країнами, а частина прокурорів і слідчих – за високими, європейськими. А і з тої точки зору, що виходить, що слідчі і прокурори не можуть чесно виконувати свої професійні обов’язки, бо в них «мала зарплата»…

Водночас, незважаючи на цю нищівну критику ідеї Яценюка, один з очільників Адміністрації Президента пішов ще далі, пообіцявши вже в цьому році підняти зарплати чиновників чотирьох відомств до 2-х тисяч євро. Так, Дмитро Шимків зазначив, що мова йде про зарплати в Мінекономіки, Мінфіні, Мін’юсті. «Також до них зараховуємо Секретаріат Кабміну, бо це – євроінтеграція», – повідомив заступник голови АП.

«Виникає питання: а хто відбирає тих «правильних», хто потребує європейських заробітних плат чиновників? І за якими критеріями визначають: хто їх потребує, а хто –ні? А що робити з іншими державними службовцями, які не потрапили до категорії обраних? А що робити українському народу, який платить податки до бюджету на утримання чиновників з такими європейськими зарплатами, а сам ледь животіє з нинішніми зарплатами і пенсіями?»,- пише Микола Томенко.

На його переконання, найделікатніша оцінка таких ініціатив прем’єра і Адміністрації Президента – НЕАДЕКВАТНІСТЬ.

«Їм – моя порада: з’їздіть в райраду чи райадміністрацію будь-якого сільського району України, поспілкуйтеся там з державними чиновниками, які отримують сьогодні «фантастичні» заробітні плати; зайдіть в школу, поспілкуйтеся з вчителями, в лікарню – з лікарями, ну, і бажано – з живими пенсіонерами чи людьми, які живуть на «мінімалку». І лише тоді адаптуйте свою «геніальну» ідею про європейські заробітні плати для особливих слідчих і чиновників під реалії нашого життя!», – радить М. Томенко.

«Якщо громада, представників якої я назвав вище, підтримає те, щоб чиновники отримували європейські зарплати, а простий народ – «мінімалку», тоді таку ідею можна назвати правильною і починати втілювати її в життя. Інакше – це чергові знущання над народом і повне нерозуміння реального життя в Україні», – підсумував народний депутат.