У Дніпропетровську з’явиться бібліотека для незрячих

18 Червня 2015 10:22
yuga.ru

yuga.ru

«Сучасні інформаційні системи для українських користувачів з вадами зору: перша українська Дейзі-бібліотека» – такий проект буде презентований у Дніпропетровській обласній науковій бібліотеці ім. Першовчителів слов’янських Кирила і Мефодія.

Про це кореспонденту сайта «Дніпра вечірнього» розповіла заступник директора бібліотеки Оксана Шевченко.

Цей міжнародний шведсько-український проект покликаний створити Першу українську DAISY-бібліотеку для користувачів з глибокими ураженнями органів зору.

Він підтриманий Міністерством культури України, Міністерством освіти і науки України, парламентським Комітетом з питань науки і освіти, Національним університетом «Львівська політехніка».

Потрібно сказати, що DAISY – це стандарт цифрового формату для запису «цифрових мовців книг», який поєднує в собі різні способи подання матеріалу: звичайний текст, аудіоматеріали та ілюстрації.

Вся справа в тому, що рельєфно-крапкових книг для інвалідів зору катастрофічно не вистачає, у зв’язку з чим бібліотекарі намагаються використовувати альтернативний формат – набагато більш зручний.

Ця послуга виглядає приблизно так: читач дзвонить в бібліотеку для того, щоб замовити потрібну книгу, після чого бібліотекар додає її на віртуальну полицю цього читача. Користувач включає плеєр, в автоматичному режимі виходить на сервер бібліотеки і книга тут же з’являється на його віртуальній полиці.

Джерело: dp.ua