У Дніпропетровському художньому музеї відкриється персональна виставка творів майстрині петриківського розпису Марії Яненко «Фантазії літа»

28 Червня 2015 18:06
9-channel.com

9-channel.com

Художниця народилася 9 вересня 1962 року у с. Червонопартизанське Петриківського району Дніпропетровської області. Навчалася у Петриківській дитячій художній школі ім. Т. Я. Пати (вчитель — Федір Савич Панко) та у Дніпропетровському художньому училищі (вчитель — В. М. Шпиганович). З 1981 року бере участь в обласних, республіканських та зарубіжних виставках. Протягом багатьох років Марія Іллівна працює у Центрі народного мистецтва «Петриківка».

Марія Яненко має почесні грамоти та дипломи Міністерства культури України та Національної спілки художників України. Її твори зберігаються у Дніпропетровському художньому музеї, Дніпропетровському національному історичному музеї ім. Д. І. Яворницького та Національному музеї українського народного декоративного мистецтва (м. Київ), приватних колекціях в Україні та за кордоном.

Мальовки Марії Яненко були представлені на грандіозній виставці «Петриківський розпис – колір традицій», яка пройшла у червні цього року в штаб-квартирі ЮНЕСКО (м. Париж) і де, зокрема, експонувалися роботи петриківських майстрів різних поколінь з колекції Дніпропетровського художнього музею. 2013 рік – важливий для «петриківки», яка виборює право бути внесеною до списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.

Минулого року Марія Яненко відсвяткувала своє 50-річчя. Виставка у Художньому музеї, на якій репрезентовано біля 100 творів, є своєрідним творчим звітом художниці. Марія Іллівна поділиться новими мистецькими доробками, виконаними на різних матеріалах – папір, полотно, дерево.

Виставка «Фантазії літа» працюватиме по 25 серпня.

Джерело: 9 канал