Новомосковський храм, побудований козаками без єдиного цвяха

30 Червня 2015 15:00
day.kiev.ua

day.kiev.ua

Троїцький собор – унікальна споруда. Його побудували ще в 1778-му році запорізькі козаки. Будівлю звели без єдиного залізного цвяха в Новоселиці (сучасний Новомосковськ). Собор став пам’ятником українського бароко 18-го сторіччя.

Запорожці купили кілька будинків, звалили їх, розібрали стару церкву і вирішили будувати на цьому місці трьохпрестольну церкву. На це дав дозвіл Київський митрополит. У 1775-му році, за кілька днів до знищення Запорізької Січі, почалося будівництво Троїцького собору.

Спеціально для цього з Харківської губернії викликали майстра Якима Погребняка. Архітектор працював безкоштовно, більше того, і сам пожертвував на будівництво 24 рубля. Усього будівництво собору обійшлося в 16763 рублі.

Собор побудований на високому цегляному фундаменті. Стіни плавно переходять у вежі, на вершинах яких – куполи. При цьому вежі поставлені так, що упираючись одна на одну, служать опорою всієї конструкції. Церква зведена без єдиного залізного цвяха, натомість використовувалися дерев’яні шипи. Будівля складена з дубових і соснових брусів діаметром 40-45 сантиметрів.

Більш того, в соборі немає колон, підставок і підпір. Церква складається з дев’яти веж, проте з будь-якого боку розглянути можна тільки вісім з них. Для того, щоб побачити всі куполи, потрібно дивитися на будівлю зверху. Висота веж – близько 35 метрів.

Щорічно подивитися на церкву, побудовану без єдиного цвяха, приїжджають тисячі туристів. У храмі проводять екскурсії для школярів і студентів. Історія Троїцького собору покладена в основу роману Олеся Гончара “Собор”.

Джерело: Сегодня