Дніпропетровськ перетворюється в місто мовчазних телефонів…

1 Липня 2015 10:44
nikvesti.com

nikvesti.com

Останні півроку в «Городянин» надходить величезна кількість скарг від читачів, у яких місяцями не працюють стаціонарні телефони.

Жителю селища Рибальске Георгію Івановичу Черненко 78 років. Кілька років тому чоловік переніс складну операцію на серці, сьогодні виходить на вулицю вкрай рідко, насилу пересуваючись без сторонньої допомоги. Єдиний зв’язок з навколишнім світом для Георгія Івановича – стаціонарний телефон, який перестав працювати ще в січні місяці.

— Куди я тільки не звертався зі своєю проблемою, — пише пенсіонер. – Все тільки зітхають, співчувають і обіцяють допомогти. Толку, щоправда, від цих обіцянок ніякого. Я розумію, що зараз є мобільні телефони, але зі своєю копійчаної пенсією я не можу дозволити собі таку розкіш. Стаціонарний телефон для мене — все. Щоб зателефонувати лікарям або зв’язатися з рідними, я змушений повзти до сусідів. І добре, якщо вони виявляються будинку.

Георгій Іванович досі не може дізнатися причину, чому мовчить його телефон.

— Як-то зібрався духом і зробив своєрідне турне, — каже Черненко. – З’їздив до телефоністам на АТС і відвідав дирекції «Укртелекому». Там мені порадили написати заяву і сказали, що обов’язково допоможуть. Я так і вчинив, але ніяких результатів це не принесло.

Телефон пенсіонерки Алли Іванівни Ізмайлової, яка живе на вул. Чкалова, 33, замовк на початку травня. Для жінки, яка багато років не виходить на вулицю з-за того, що прикута до інвалідного крісла, це справжня трагедія.

«Я фактично щодня змушена дзвонити в аптеки, лікарні, на пошту, викликати «швидку» і працівників соціальних служб, – пише Алла Іванівна. – З урахуванням того, що живу одна – телефон моя єдина радість і можливість спілкуватися з людьми. Коли 2 травня я почула в трубці відсутність зумера, у мене підскочив тиск».

Кілька днів Алла Іванівна навіть не могла повідомити телефоністам про поломку, потім, дочекавшись співробітницю соціальної служби, попросила її набрати номер гарячої лінії «Укртелекому».

«З горем навпіл ми все-таки залишили заявку, її прийняли і повідомили, що протягом декількох днів запрацює телефон. Після цього він продовжував мовчати ще два з половиною тижні!» — розповідає пенсіонерка.

А в будинку №120 по Донецькому шосе у лютому в один день без зв’язку залишилися фактично всі жителі!

— Телефони перестали працювати по всьому будинку. Зв’язок відсутня і у абонентів «Оптима-Веги», і «Укртелекому», — каже мешканка будинку Лідія Павлівна. – Я відразу ж подзвонила на гарячу лінію обох компаній і залишила заявку на ремонт.

Людям пообіцяли, що телефони відремонтують до 31 травня.

— Для багатьох мешканців нашого будинку, серед яких є пенсіонери, самотні та інваліди, непрацюючий телефон – схожа на катастрофу, – розповідає Лідія Павлівна. – З величезним трудом нам вдалося з’ясувати, що будинок залишився без зв’язку із-за того, що вирізали 15 метрів кабелю.

31 травня телефони в людей так і не заробили. Тоді жителі почали оббивати пороги різних інстанцій.

— Ми зверталися навіть до губернатора. Виявилося, що у нас дійсно вирізали кабель, тільки не 15 метрів, а 48! – розповідає Лідія Павлівна. – І абонентська служба нам сказала, що пошкодження не буде усунуто до 31 грудня! Тобто рік ми змушені будемо сидіти без зв’язку! Не знаю, чи проводяться якісь роботи з усунення неполадки чи ні. Цю інформацію на гарячій лінії отримати нереально!

Мовчить телефон і у мешканки провулка Білостоцького, 20 Тетяни Різоль.

— Зв’язок у нас пропала 3 січня. Подзвонили на гарячу лінію, залишили заявку та отримали відповідь, що телефон відремонтують до 30 березня. Зараз вже червень, а зв’язок нам так і не налагодили, — говорить Тетяна. – Ми не в курсі, з-за чого наш телефон мовчить, і не знаємо, коли його відремонтують.

Поспілкуватися з співробітниками телефонних компаній дійсно вкрай проблематично. З будь-яким питанням вас відправляють на гарячу лінію, від якої особливої користі немає. Отримати інформацію нам вдалося тільки через департамент транспорту і зв’язку міської ради, де розбираються в кожній окремій ситуації, розповідають про проблеми зв’язківцям і допомагають прискорити процес відновлення зв’язку.

— Поки нам вдалося домогтися, щоб відремонтували телефон жінки-інваліда, яка живе на Чкалова. Ми звернулися в компанію, і, на щастя, співробітники пішли нам на зустріч, — розповідають в управлінні транспорту і зв’язку. — За іншим абонентам порадувати поки не можемо. Заявку на ремонт телефонів в черговий раз прийняли, але скільки ще людям належить просидіти без зв’язку, співробітники телефонної компанії не знають. Що ж стосується будинку №120 по Донецькому шосе, то там був масовий виріз кабелю в підвалах та на поверхах. Відновлювати нічого, необхідно тільки прокладати новий. Зв’язківці пообіцяли, що почнуть займатися цією проблемою з 1 липня. До речі, постраждав не тільки цей будинок, кабель повністю вирізали в будинках №106, 119 і 146 по Донецькому шосе. Дивно, що жителі не відреагували і не викликали міліцію.

Як виявилося, в Дніпропетровську телефони не працюють 15 тисяч абонентів. Основна причина – крадіжка кабелю.

— З початку року в місті зафіксовано понад 500 фактів пошкоджень і крадіжок телефонного кабелю, — говорить радник директора департаменту транспорту і зв’язку міської ради Володимир Сусленко. – Більше всього від дій вандалів постраждали АНД, Бабушкінський та Ленінський райони.

Затриманням грабіжників щодня займається міліція, але ситуація стала настільки критичною, що зв’язківці вирішили самоорганізуватися, створили мобільні бригади і тепер щоночі патрулюють місто. Крім цього налагоджують систему профілактики крадіжок кабелю.

— Ми встановлюємо залізобетонні люки та системи сигналізації. Але, незважаючи на всі наші старання, кабель як крали, так і продовжують красти, — розповідає працівник «Укртелекому». – Є випадки, коли ми відновлюємо кабель, а його на наступний день вирізують. Раніше крадіжки відбувалися переважно ввечері та вночі, то зараз це трапляється і вранці, і в обідній час!

Не так давно компанія «Укртелеком» закупила кабель і дуже скоро почне відновлювати лінії зв’язку, так що є вірогідність, що телефони деяких абонентів почнуть працювати.

До речі, крім звернень на гарячу лінію абоненти «Укртелекому» можуть закидати листами дирекцію компанії. Відправити скаргу на непрацюючий телефон можна за адресою: вул. Херсонська, 26, а щоб повідомити про розкрадання кабелю, телефонуйте за номерами: 102 (міліція) і 1575 (телефон довіри «Укртелекому»).