Пережити спеку

9 Липня 2015 14:38
promin.cv.ua

promin.cv.ua

Літо – прекрасна пора! Яка можливість одягнутися легко, красиво і стильно, як просто засмагнути і відчути радість життя! Але, крім таких чудових думок і відчуттів, літо може принести і деякі неприємності. Спека – це серйозне випробування для організму. Що ж можна зробити, щоб звести неприємні наслідки спеки до мінімуму?

Що стосується літнього одягу, то, як би не хотілося залишити її собі якомога менше, не варто нехтувати головними уборами. Зараз величезний вибір найрізноманітніших головних уборів і багато з них вважаються модними, так що вибрати є з чого. Навіть, якщо ви припускаєте, що на сонці пробудете недовго, не варто недооцінювати небезпеку перегріву на сонці. Особливо це стосується часу, проведеного на пляжі. Одяг в ідеалі повинна бути з натуральних тканин – це покращує теплообмін і дозволяє шкірі “дихати”.

А ось зловживати антиперспірантами не варто. Їх дія заснована на блокуванні роботи потових залоз. А адже, коли людина потіє, його організм охолоджується природним шляхом. Краще, по можливості, частіше відвідувати душ і таким чином позбавлятися від неприємного запаху.

Режим дня бажано будувати так, щоб уникати перебування на вулиці у найспекотніші години дня – з 12 годин дня до 15 краще без необхідності не бувати на вулиці. А особливо варто уникати відвідування пляжу в обідні години. Краще використати цей час для денного відпочинку.

Пити в спеку потрібно не менше двох літрів в день. Однак не варто пити багато і відразу – краще часто і потроху, так ефективніше втамовується відчуття спраги. Не варто питись газовані солодкі напої – вони не втамовують спрагу, а навпаки провокують її. Найкраще вгамовувати спрагу мінеральною водою. З її допомогою можна і дати організму і необхідну вологу, і поповнити запас мінеральних речовин, які він втрачає разом з потом. Також добре пити в спеку не солодкий зелений чай.

Температурний режим у приміщенні під час спеки дуже важливий. Не можна налаштовувати роботу кондиціонера на занадто сильне охолодження повітря, тому що для організму це буде додатковий стрес. Оптимальна температура повітря з кондиціонера не повинна бути менше 20 градусів тепла. Крижаний душ у спеку також не кращий спосіб впоратися з дискомфортом. Приймаючи водні процедури, не варто захоплюватися холодною водою, так як це дасть велике навантаження на серце і судини. Ну і пити крижані напої також не варто. Організм буде змушений витратити додаткову енергію на те, щоб нагріти рідину до оптимальної температури, так як холодний напій просто не може бути успішно засвоєний. До того ж, випивши склянку занадто холодного напою, можна запросто спровокувати ангіну.

Навіть якщо у вас вдома є кондиціонер, не варто забувати про те, що свіже повітря потрібен завжди. Потрібно періодично провітрювати приміщення, а в спеку це краще робити рано вранці. Але протяги влаштовувати не варто, щоб потім не дивуватися нежиті в самий жаркий час року. Також важливо потурбуватися про вологості в приміщенні. Якщо немає зволожувача повітря, то можна просто розставити різні ємності з водою або періодично зволожувати повітря навколо за допомогою пульверизатора. Також може допомогти розвішаний мокре простирадло.

Якщо ж ви все-таки постраждали від спеки і відчуваєте слабкість і важкість у голові, то привести організм в почуття допоможе прохолодний душ, обтирання мокрим рушником або ж прикладений до потилиці лід, загорнутий у рушник.

Джерело: jinka.com.ua