Вступна кампанія 2015: що нового чекає на абітурієнтів?

10 Липня 2015 14:41
studway.com.ua

studway.com.ua

Заступник міністра освіти і науки Інна Совсун на брифінгу в Будинку уряду наголосила, що нові умови прийому ухвалювали, аналізуючи попередню практику та проблеми, які могли виникати при вступі, а також у світлі нового Закону України «Про вищу освіту», який наклав нові зобов’язання і права для всіх сторін вступної кампанії.
Умови вступу до вищих навчальних закладів 2015 року будуть дещо іншими, ніж торік і міститимуть низку новацій. Зокрема, змінено термін дії сертифіката ЗНО. 2010 року керівництво МОН дозволило враховувати сертифікати минулих років, проте цьогоріч абітурієнти зможуть подати для вступу лише сертифікати, які видані 2015-го. На брифінгу Інна Совсун пояснила, що це правило пов’язане з кількома чинниками. По-перше, практика використання сертифікатів ЗНО попередніх років була нелогічною, адже результат ЗНО є рейтинговим. Тобто він вимірює рівень знань вступника порівняно з рівнем інших абітурієнтів поточного навчального року, тому оцінки двох років порівнювати нелогічно. По-друге, 2015-го змінюють методику розрахунку  бала сертифіката. Тому використовувати сертифікати попередніх років неможливо. Тим паче, зміни торкнулися ще й зовнішнього незалежного оцінювання, яке цього року з української мови та літератури об’єднали з ДПА та ще й увели тести базового та поглибленого рівнів.
2015 року ВНЗ самостійно встановлюватимуть правила прийому. У їхній компетентності зазначити перелік та кількість сертифікатів ЗНО, а з української мови та літератури, математики також вказати рівень складності тестів, які потрібно для певної спеціальності. Єдине правило — вага сертифіката, що має бути не менше ніж 20% конкурсного бала з кожного предмета. Крім того, додаткові бали абітурієнтам зараховуватимуть за атестат про повну середню освіту, конкурси творчих чи фізичних здібностей, а також бали за особливі успіхи.
Отже, в наказі МОН зазначено, що вага середнього бала документа про повну середню освіту повинна становити від 0 до 10 балів, за конкурси творчих чи фізичних здібностей не більше ніж 25%, крім творчих випробувань при вступі на галузь знань «Мистецтво» та «Архітектура», за які можна отримати до 50% конкурсного бала. За особливі успіхи абітурієнт може отримати від нуля до п’яти балів. Правила вступу до вишу вчена рада університету повинна затвердити до 1 грудня та ознайомити з ними вступників.
Сама ж вступна кампанія триватиме з 10 липня до 1 серпня, 12.00. Ті, кому потрібно для вступу здавати конкурси творчих чи фізичних здібностей, матимуть менше часу для подачі документів, оскільки з 21 липня проводитимуть вступні випробовування у вишах. Новацією у цьогорічному вступі буде пріоритетність заяв на вступ. Так, на відміну від минулих років, абітурієнтів зараховуватимуть у першу хвилю. За словами Інни Совсун, абітурієнт, який готується до вступу, повинен знати, ким він хоче стати й де навчатися.
—   Пам’ятаємо ситуацію минулих років, коли закінчується третя хвиля зарахування, ще залишається купа місць державного замовлення, а далі — бардак. Отут і починається основна корупція при вступі, бо відстежити, кому зі списку подзвонять із приймальної комісії і скажуть приносити сертифікат, дуже складно, — заявила на брифінгу  Інна Совсун.
Тож рейтинговий список абітурієнтів, які вступають для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста та ступеня бакалавра, із зазначенням рекомендованих до зарахування на місця державного замовлення, оприлюднюють не пізніше ніж 12.00 2 серпня. Вищий навчальний заклад самостійно визначатиме мінімальне значення кількості балів сертифіката із загальноосвітнього предмета, з яким вступника  допускають до участі в конкурсі. Обов’язковим конкурсним предметом буде українська мова та література.
Під час подання документів, у заяві вступники вказуватимуть спеціальність, факультет, спеціалізацію, нозологію, профіль, мову та форму навчання. У кожній з них зазначатимуть пріоритетність цієї заяви щодо інших поданих ним заяв. «1» позначатиме найвищу пріоритетність. Однак є деякі нюанси. Якщо абітурієнт за балами потрапляє у виш, який він зазначив як пріоритет №1, то всі інші заяви скасовують. Якщо ж заява потрапляє за пріоритетом у ВНЗ №2, то інші заяви теж скасовують, окрім першої. Тобто пропонують місце за найвищим із тих пріоритетів, за яким абітурієнт проходить на місце державного замовлення. До 6 серпня, відповідно до зазначених пріоритетів, абітурієнти повинні обрати місце навчання. Бали рахуватимуть за сертифікатами ЗНО з трьох-чотирьох предметів або двох та конкурсу творчих чи фізичних здібностей.
Оновлений список рекомендованих до зарахування буде оприлюднено не пізніше ніж 12.00 7 серпня. Уже 8 серпня відбуватиметься зараховування вступників на денну форму навчання за державним замовленням, а до 14-го —  за кошти фізичних та юридичних осіб.