Дніпропетровський підліток придумав рішення проблеми глобального потепління

13 Липня 2015 17:30
meteoprog.ua

meteoprog.ua

14-річний геній з Дніпропетровська бореться за премію Google в сумі 50 тис. доларів і поїздку на Галапагоські острови. Про це повідомили в департаменті освіти і науки облдержадміністрації.

Данило Кузнєцов єдиний представник України, який вийшов у фінал Міжнародного конкурсу Google Science Fair. Він став одним з 90 світових фіналістів. Юний розробник підготував роботу, яка може вирішити проблему глобального потепління. Пройде він наступного конкурсний відбір міжнародного першості, стане відомо в серпні.

В список перших фаворитів інтелектуального змагання від Google Данило Кузнєцов потрапив разом з юними геніями з 21 країни світу. Всім розробникам від 13 до 18 років. За умовами конкурсу, учасникам потрібно було представити роботи в різних галузях науки — від біології до комп’ютерних досліджень та антропології.

Випускник Дніпропетровської вечірньої школи № 8 Данило Кузнєцов представив на конкурсі авторський проект – «Використання властивостей точки Лагранжа для впливу на клімат». В основі роботи — використання точки Лагранжа L1, космічного об’єкта, який зрівнює сили тяжіння Землі і Сонця.

Спочатку Данило Кузнєцов пропонував встановити на точці спеціальний екран діаметром 150 км. Але потім спростував свою теорію і запропонував нове рішення, виведене за результатами експерименту.

«Подрібнивши астероїд діаметром 300 метрів на частинки розміром в 1 міліметр, можна отримати той же екрануючий ефект, що і від екрану діаметром 150 кілометрів. Хмара пилу буде утримуватися магнітним полем. Таке поєднання електричного і магнітного полів дозволить встановити в районі точки Лагранжа стійке динамічне хмара пилу, яка буде захищати Землю від глобального потепління», – доводить Данило Кузнєцов.

У вересні конкурсне журі Google Science Fair обере переможців.

Серед головних призів конкурсу Google Science Fair — грошову винагороду в розмірі 50 тис. доларів, гранти на модернізацію класних кімнат від Scientific American і Google, поїздка на Галапагоські острови у складі експедиції National Geographic, екскурсія в штаб-квартиру дизайнерів LEGO і на космодром Virgin Galactic.