У Дніпропетровську з’являться «тимчасові» зупинки

15 Липня 2015 13:01
34.ua

34.ua

Профспілка автомобілістів Дніпропетровська виступив з ініціативою встановити на Карла Маркса «тимчасові» зупинки, так як за проспектом просто не позначено, де потрібно зупинятися транспорту.

«Проблема зупинки машин та громадського транспорту закладалася ще в 2005-2006 роках. Довгий час дніпропетровські маршрутні автобуси працювали в режимі маршрутного таксі з зупинкою на вимогу. Коли ми почали проводити конкурси на перевезення, то стали працювати не в режимі маршрутного таксі, а у режимі регулярного автобуса – зупинятися виключно на зупинках громадського транспорту. І виникли дві проблеми, які, знову ж таки, склалися історично. По-перше, люди звикли ловити і зупиняти транспорт, де їм зручно. До нас дуже часто навіть надходять скарги такого роду «ось я махнув рукою, а водій, негідник, не зупинився». Водії ж, у свою чергу, починають конкурувати один з одним, ганятися за прибутком і намагатися вихопити пасажира першим, тому підбирають їх навіть у недозволених місцях. По-друге, зупинок, як таких, сьогодні ми не бачимо. Справа в тому, що на сьогоднішній день зупинки знаходяться на балансі КП «Транспортна інфраструктура». У свій час воно було передано з-під юрисдикції депутатської комісії департаменту транспорту в управління департаменту корпоративних прав та комісії з комунальної власності. Тому сьогодні, фактично, департамент транспорту, керуючи транспортною мережею, не має ніякого доступу до управління організацією розміщення зупиночних комплексів. І найчастіше ми бачимо, що вони виникають не там, де необхідні, а там, де зручні, як об’єкт торгівлі. Департамент вже звернувся до міського керівництва з проханням передати це КП у його відання, для того щоб взаємодіяти з перевізниками. Сьогодні ми займаємо таку позицію – є питання зручності, але також є питання законності. Те, що відбувалося в транспортній мережі протягом останніх 10 років, – це повна відсутність правил. Ми виходимо з того, що все має бути в рамках чинного законодавства, в тому числі і їзда по зупинкам», – зазначив Дмитро Грищев.

Також він звернувся до пасажирів:

«Проблема не вирішиться виключно зупинкою знаків і роботою з перевізниками. Давайте всі разом приходити до того, що є зупинки, зараз з’являться знаки і потрібно дотримуватися порядку. Ми будемо розвивати цей проект, вішати знаки по всьому місту. Пасажирів ми просимо не стояти на проїжджій частині, оскільки це не тільки порушення правил, але небезпечно, створює аварійні ситуації. Це комплексна проблема».

Таблички будуть розміщені по всьому проспекту – і по стороні руху А, і по стороні Б – до залізничного вокзалу. У сумі на виготовлення витратили близько 2 500 тисяч гривень. Як зазначив голова профспілки автомобілістів і автоперевізників Дніпропетровська Михайло Тонконогий, це повністю профспілкові кошти.