Самостійна подорож VS організований тур: що обрати?

17 Липня 2015 12:21
terytoriya.com.ua

terytoriya.com.ua

Рано чи пізно усі мандрівники замислюються над тим, яким чином краще подорожувати: самостійно чи за допомогою турагентства. Ми розглянули це питання та готові поділитись з Вами плюсами та мінусами обох видів подорожей.

Самостійна подорож: плюси та мінуси

Самостійні подорожі надають значно більшу свободу дій, аніж групові тури. Можливість брати ініціативу в свої руки – ось основна перевага. Тим паче, що сервіс в Україні все більше сприяє розвитку організації мандрівки власними силами. Все простіше здійснити бронювання квитків і житла через Інтернет-мережу.

До мінусів самостійних подорожей можна віднести непідготовленість до такої поїздки. Адже потрібно докласти немало зусиль для її організації. Крім того, недостатнє володіння іноземною мовою може стати перешкодою для комфортного перебування у незнайомій країні.

Також слід зазначити, що в піковий сезон організація відпочинку власними силами може виявитись навіть дорожчою, ніж куплений в агентстві тур.

Потрібно розуміти і те, що самостійні подорожі не підходять усім, не зважаючи на те, що такий вид відпочинку зараз “у тренді”. Є люди, яким не до вподоби планування, тому не потрібно пересилювати себе лише заради того, щоб бути на хвилі модних тенденцій.

Анастасія Чміль, авторка блогу “Wandering the world”:

“Я однозначно підтримую самостійні подорожі, але лише такі, які дозволять проникнути в душу країни. Адже можна самостійно організувати поїздку і все одно нічого не зрозуміти. Дуже хочеться, щоб люди, відправляючись в подорож привозили туди не тільки свої бажання, а ще й дари – дари своєї душі! Навчились відкриватись і приймати кожну країну, кожен куточок світу”.

Організований тур: плюси та мінуси

Однією із основних переваг відпочинку, організованого агентством, безсумнівно, є легкий спосіб оформлення поїздки. Достатньо лише обрати цікаву країну, надати потрібні документи та сплатити вартість туру. Зникає необхідність роздумувати про такі нюанси, як купівля квитків, бронювання житла чи отримання візи.

До мінусів можна віднести те, що організовані тури часто обмежені в часі. Необхідно бути прив’язаним до всіх обраних екскурсій, а це значить, що вільного часу для самостійного вивчення цікавих місць може виявитись зовсім мало.

Ще одним прикрим мінусом можуть стати попутники. На жаль, деякі туристи не ведуть себе відповідно до правил етикету, не слухають керівника групи та часто запізнюються.

Ярослав Гнатюк, керівник груп в організованих турах:

“Організовані тури більше підходять людям, які не хочуть або не мають часу займатися плануванням своєї подорожі, створенням власної програми і т.д. Спланований маршрут та екскурсійна програма дозволять туристові не думати про купівлю квитків, бронювання готелів, займатися документами – все це беруть на себе турагентства і туроператори. Таким чином майбутній мандрівник не витрачає свій дорогоцінний час на пошуки вигідніших для себе пропозицій в Інтернеті – вони і так вже запропоновані.

Крім того, у груповій поїздці витрати на одну особу завжди будуть меншими, ніж у випадку самостійної подорожі – достатньо поцікавитись вартістю пального або тарифами на проїзд європейськими автобанами”.

Ми навели достатньо аргументів на користь кожного виду подорожей. Вибір лишається за Вами. Єдине, що ми знаємо напевне – подорожувати варто і навіть необхідно, адже саме так ми і пізнаємо життя.