Як захистити свої права у супермаркеті?

18 Липня 2015 17:15
studcity.kh.ua

studcity.kh.ua

Юрист Юридичної компанії «Центр Конфліктології і Права» Тетяна Головата обстоює права відвідувачів супермаркетів на прикладі типових ситуацій.

Чи можна куштувати продукти в супермаркетах?

Законодавством прямо не передбачено право споживача куштувати товар, який він має на меті придбати. Однак, у ст. 6 Закону України «Про захист прав споживачів» зазначено, що продавець (виробник, виконавець) зобов’язаний передати споживачеві продукцію належної якості, а також надати вичерпну інформацію про неї. Остання й може включати смакові якості товару. Тобто, гіпотетично, ми можемо скуштувати на смак певні продукти, не пошкоджуючи упаковку.

Натомість, не слід забувати, що відкривання, наприклад, пляшки напою та наступне його куштування є різновидом хуліганства і сприймається як спроба пошкодити товар.

Працівник супермаркету, в такому разі, має право зробити зауваження покупцеві та попередити, що у випадку куштування цього товару відвідувач має сплатити його вартість або адміністрація викличе міліцію.

Якщо відвідувач супермаркету скуштував товар, але він не збирається його придбати?

Адміністрація супермаркету не має права нав`язувати купівлю цього товару. Однак, вона має право викликати працівників правоохоронних органів, які й встановлюватимуть, чи мав місце факт хуліганства.

Чи має право відвідувач супермаркету зважити товар у супермаркеті власноруч?

Якщо на відділі не передбачений спеціальний працівник, в обов`язки якого входить фасувати та зважувати певний товар, відвідувачі супермаркету можуть зробити це власноруч. Але якщо супермаркетом передбачена наявність такого працівника на відділі певної категорії товарів, споживач не має такого права. Не зважаючи на те, що в покупців може бути фізичний доступ до товару, вони все одно не мають права самостійно фасувати та зважувати товар. Адже, згідно санітарно-гігієнічним нормам, у працівників відповідного відділу має бути наявна трудова книжка та медична книжка, де зазначено, що цей працівник не має захворювань, під час роботи на відділі носить відповідний одяг та атрибути для роботи з певним видом товару.

Як регулюється перелік товарів, з якими мають працювати лише працівники супермаркету?

Відповідного закону, який врегулював би це питання, немає. Але є санітарно-гігієнічні норми, згідно яким із відповідними категоріями товарів мають працювати лише працівники супермаркету, в яких наявні медичні книжки, відповідний одяг тощо.