7 каменів спотикання на шляху до кращого життя, або як припинити боротися зі своїм щастям

21 Липня 2015 11:56
my.goodhouse.com.ua

my.goodhouse.com.ua

Ви ніколи не задумувалися, чому так багато людей мріють про якісно новий рівень життя, і так мало цього досягають? Нам здається, що ми станемо щасливішими, коли купимо собі новий BMW, схуднемо на 5 кілограмів або поїдемо жити в Лондон. Та насправді все дещо складніше. Ці матеріальні радощі життя зроблять нас щасливими лиш тимчасово. Справжня ж таємниця гармонійного життя знаходиться всередині кожного з нас, і існують перешкоди на шляху до цього, про які ми іноді навіть не здогадуємося.

1. Страх

Зазвичай, після ейфорії від якоїсь радісної події ми відчуваємо страх. Ми починаємо панічно боятися, що все зруйнується: наші гроші кудись зникнуть, кохана людина кудись дінеться…Та і взагалі здається, що ось-ось повинно трапитися щось наджахливе.

Страх – це природній інстинкт, який направлений на те, аби вберегти людину від небезпек. Проте, оскільки XXI століття – це час інформації, а не мамонтів і тигрів, які очікують нас десь за спиною, варто навчити контролювати його заради власної ж безпеки. Тому що ми в житті отримуємо дві речі: те, чого дуже хочемо і те, чого дуже боїмося. Варто над цим задуматися.

2. Недовіра до життя

Коли наступає так звана «біла смуга» в житті, більшість починає шукати підступ і думати, а що ж тут не так. Якось все виглядає занадто добре. Проте не варто очікувати неприємних сюрпризів від життя. Досить часто люди просто не дозволяють (!) собі бути щасливими. В кожного є свій допустимий рівень норми життя, до якого ми звикли, і коли ми намагаємося підняти цей рівень, то досить важко перебороти звичну модель мислення і поведінки. З дитинства нас привчали: завсе хороше ти обов’язково поплатишся. Але якщо у тебе все добре, значить ти на це заслуговуєш! Навіщо ж відмовлятися від того, що належить тобі по праву? Відразу згадуються історії про людей, які виграли в лотерею, але буквально через декілька років втрачали всі свої гроші. Вони просто не були готовими прийняти такий дар і почати жити по-новому, підсвідомо “знаючи”, що не заслуговують цього. Вони не були готові до цього на ментальному рівні.

3. Відчуття провини

Третя неприємна емоція, яка може почати тебе переслідувати – це відчуття провини. А як відомо, відчуття провини тягне за собою механізм покарання. Тобто, ти підсвідомо починаєш шукати спосіб покарати себе за все те хороше, що маєш на даний момент життя. Адже як це так, в Африці діти голодають, а ти дозволяєш собі їздити на новій машині? Насправді, це дуже згубна звичка – так думати. Це не допоможе ні тобі, ні тим паче дітям Африки, і навіть може нашкодити. Це все краще замінювати відчуттям вдячності. Недаремно зараз стали такими популярними п’ятибуки, а по всьому фейсбуку поширюються естафету типу #моїхорошіновини. Вдячність облагороджує: коли людина намагається знайти щось хороше навіть у дрібницях, у кожному прожитому дні, то на серці з’явяються теплі відчуття і бажання поділитися зі світом усім найкращим, що в тебе є. Більше того, тому, хто віддає все повертається вдвічі: як хороше, так і погане, до речі.

4. Жадібність

Ми живемо в еру споживацтва і широкого вибору асортименту товарів. Але споживчий склад розуму однаковою мірою негативний для людини, незалежно від її рівня доходу. Багато з нас, отримавши доступ до великих грошей і можливостей, намагається купити все, що бачить на прилавках магазинів. У деякому сенсі речі, які тебе оточують – це ті предмети, що можуть показати твій статус, рівень доходу та в якійсь мірі символізують твій спосіб життя. Але часто, в гонитві за всім цим люди забувають, що з певного моменту матеріальні об’єкти витісняються емоційними потребами, які ці об’єкти, в теорії, повинні підтримувати. Важливо пам’ятати: ти – це не твої речі, щастя за гроші не купиш. Гроші – це лише один із способів досягти цілі, а не сама ціль!

5. Відчуття власної важливості

Коли людина багато чого досягла, то дуже часто починає ставити себе вище за інших. Якщо у тебе з’являється відчуття гордині, відразу позбувайся цього. Це ті відчуття, які несуть за собою лише негативні наслідки. Замість гордині краще навпаки бажати іншим людям удачі, процвітання й любові або не думати про них взагалі. Старайся надихати оточуючих своїм прикладом. Не повчати їх, а підтримувати. Не випадково всі дуже багаті люди обов’язково частину свого заробітку віддають на благодійність. По-перше, таким чином вони показують світу, що готові до співпереживання та допомоги іншим, а по-друге, це хороший спосіб показати свою вдячність за те, що ти маєш.

6. Відчуття дискомфорту

Звичайні люди живуть в зоні комфорту, а успішні – знаходяться в зоні розвитку. Зона комфорту – це щось дуже стабільне. У ній ми діємо за звичкою, це такі наші щоденні ритуали як почистити зуби або прийняти душ. Взагалі, у буденному житті ми майже не докладаємо вольових зусиль, тому що більшість наших дій виконується “на автопілоті”. З іншого боку, в зоні розвитку ми робимо щось незвичне й цікаве. І ці нові дії розширюють наші свідомість і можливості. По суті, різниця полягає в тому, що в в другому випадку – ми створюємо для себе нові корисні моделі поведінки, долаючи при цьому зусиллям волі певні бар’єри, що трапляються на шляху. Якщо ти хочеш зробити насправді важливий вклад у своє життя та життя інших, то потрібно навчитися долати ці бар’єри. Як-то кажуть, коли хочеш отримати щось нове, то зроби те, чого ніколи не робив до цього. Життя любить ризикових!

7. Тиск з боку оточуючих

Є одна сумна істина: людей дратує, коли тобі щось вдається краще за інших. Особливо, якщо ти до того ж неординарна особистість, яка не може не виділятися. Чому так відбувається? По-перше, у багатьох наявний “менталітет жертви”: людині простіше скаржитися на обставини, ніж взяти відповідальність за своє життя і докласти зусиль аби зробити його кращим. Досить зручна позиція: звинувачувати у своїх невдачах “всіх і вся”. По-друге, дуже легко критикувати інших, але вкрай складно створити/зробити щось самостійно. Як мінімум тому, що ти повинен піти на певний ризик, вийти за рамки своєї зони комфорту (див. пункт 6) і, наробивши чимало помилок, створити щось по-справжньому захопллюче. Тоді не дивно, що людина, яка стала успішною у всіх життєвих аспектах викликає заздрість і роздратування інших. В даній ситуації є лише два способи вирішення цієї ситуації: або змінювати людей навколо себе, або оточувати себе такими ж успішними людьми як ти сам. Скажи мені хто твій друг, і я скажу хто ти.