Дніпропетровців можуть змусити страхувати свої квартири

24 Липня 2015 11:36
nsurance.lviv.ua

nsurance.lviv.ua

Відповідний законопроект Верховна Рада розгляне до осені…

Всіх власників та орендарів квартир в багатоквартирних будинках хочуть змусити купувати страховки відповідальності перед третіми особами. Відповідний законопроект № 2402 «Про внесення змін до деяких законів України щодо обов’язкового страхування цивільної відповідальності власників (наймачів) квартир в багатоквартирних житлових будинках» вже зареєстрований у Верховній Раді (ВР). Згідно з документом, контроль за наявністю страховок планується покласти на управителів багатоквартирних будинків. За прогнозами експертів, до сесійної зали ВР документ потрапить не раніше жовтня-листопада.
«Сьогодні необхідно запровадити більш ефективну систему захисту громадян від матеріальної шкоди, якої завдають пожежі, вибухи газу або пошкодження водою», — йдеться в пояснювальній записці до законопроекту. Одним з елементом такої системи, на думку автора документа (Сергій Мартиняк, «Воля народу»), має стати обов’язкове страхування відповідальності власників (наймачів) квартир.

Змусити власників і орендарів житла страхуватися в Україні неодноразово намагалися. Зокрема, після паводку на Західній Україні у 2008 році міністр з надзвичайних ситуацій не тільки закликав ввести обов’язкове страхування майна, але і порахував, що максимальна страхова виплата в такому випадку буде становити 100 тис грн, при вартості страховки 100 грн в рік.

У законопроекті Мартиняка розмір тарифів і лімітів виплат не обговорюється. Передбачається, що вони будуть встановлені постановою Кабміну. За попередніми оцінками експертів, цифри в даному випадку будуть удвічі нижчими, ніж в 2008 році. Адже мова йде про страхування відповідальності власників перед третіми особами, а не про стихійні лиха.

«Поки в Україні багато живуть у старих і давно не ремонтованих квартирах, великого збитку їх житла сусіди просто не можуть заподіяти», — вважає голова комісії зі страхування Українського товариства фінансових аналітиків В’ячеслав Черняховський. Він вважає, що витрати страховиків на організацію такого бізнесу, на його думку, перевищать страхові виплати. Тому Черняховський не бачить економічного сенсу вводити таке страхування.

«За» і «проти»

З ним не згоден президент асоціації «Страховий бізнес» Ігор Яковенко. «Населення через бідність не може компенсувати заподіяну шкоду сусідам. Наприклад, моїй знайомій ніяк не вдається в’їхати в нову квартиру в центрі Києва тільки тому, що її залила літня сусідка зверху. Обстановка квартири прийшла в непридатність, а старенька компенсувати збиток просто не в змозі», — розповідає Ігор Яковенко.

«Сама ідея застрахувати ризики власників квартир актуальна, — погоджується з Яковенко голова правління об’єднання „Страхова захист» Василь Дарков. — Але раз вона стосується мільйонів українців, то повинна була активно обговорюватися з громадськістю, регулятором і страховиками. Нічого цього не було».

Таємничість, на думку Даркова, говорить про те, що основна мета законопроекту — не захист власників квартир, а створення ніші для бізнесу однієї або декількох страхових груп.

Отримати відповідь від Сергія Мартиняка не вдалося, але до Нацкомфінпослуг та в асоціаціях страховиків підтвердили — з законопроектом не ознайомилися. «Для всіх він став повною несподіванкою, — зізнався президент Української федерації страхування Андрій Перетяжко. — Хоча вузькопрофільні проекти в Європі не виносяться до парламенту без попереднього обговорення з професійними співтовариствами». За словами Перетяжко, такий підхід до законотворчості пора впроваджувати і в Україні.

Нагадаємо, на даний момент в Україні налічується 39 видів обов’язкового страхування, в числі яких медичне, авіаційне страхування, а також страхування від нещасних випадків на транспорті.