У Дніпропетровську медики зробили неможливе

24 Липня 2015 17:27
mimi-gallery.com

mimi-gallery.com

Поранення в серце, дві зупинки дихання, кілька днів у реанімації, однак живий. Побратими називають історію порятунку бійця АТО Вадима дивом, лікарі – унікальним випадком в медицині. Другий День народження йому подарували в Дніпропетровській обласній лікарні ім. Мечникова – зробили операцію на межі можливого. А 22 липня військового передали в надійні руки колег з інституту Амосова. У Київ бійця доставили літаком, там дістали з осколки серця. Лікарі кажуть: вже через два тижні Вадим повністю видужає і зможе вести повноцінне життя.

«Цей випадок – велика рідкість! Бійцеві дуже пощастило», – коментує історію 36-річного дніпропетровця Вадима заступник головного лікаря Дніпропетровської обласної лікарні ім. Мечникова Юрій Скребець. Згадує: боєць вступив у медзаклад у вкрай важкому стані.

У селищі Мар’їнка він потрапив під мінометний обстріл. Отримав важке поранення серця. Три години за життя військового боролися хірурги з лікарні Мечникова, Дніпропетровської міської лікарні №6 та кардіоцентру. Бійцеві зашили наскрізне поранення, зупинили сильна кровотеча. Лікарям вдалося практично неможливе – вже через два дні він прийшов в себе.

«В серці залишилися ще металеві осколки, які в подальшому могли призвести до тяжких ускладнень. Щоб дістати їх, потрібна була високоточна діагностика і ще одна операція. Облдержадміністрація звернулася за допомогою до завідуючого відділенням кардіохірургії інституту Амосова Анатолій Руденко. Відомий професор відразу приїхав у Дніпропетровськ. На консиліумі прийняли рішення негайно доставити Вадима в Київ», – розповіла в. про. директора департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської ОДА Олена Лугова.

Літаком Міноборони військовослужбовця відправили в інститут Амосова, де прооперували і дістали з серця два осколки.

«Рятували бійця «всім світом», але воно того варте. Воля до життя пацієнта і зусилля лікарів зробили неможливе – все обійшлося. Довгої реабілітації не буде, вже через два тижні Вадим повністю одужає», – додала Олена Лугова.