У Дніпропетровську відкрилася виставка Беати Куркуль

27 Липня 2015 09:23
uanews.dp.uа

uanews.dp.uа

Українські військові очима литовської художниці

У волонтера Беати Куркуль литовське громадянство, а в серці – Україна. На своїх картинах художниця-самоучка зображує українських медиків, міліціонерів, військових. Однак найчастіше – прикордонників із зони АТО. Картини в техніці «комп’ютерна графіка» вже давно полюбили Інтернет-користувачі. Тепер вживу їх може побачити Дніпропетровщина – в облдержадміністрації відкрилася виставка картин Беати Куркуль «Воїни».

Це для інших вони звичайні військові. А для неї – зайчики, бармалейчики і домовята. Саме так, лагідно, називає героїв своїх картин художниця Беата Куркуль і кожного з них пам’ятає по імені.

«Це Женя з Харківського прикордонного загону. З ним ми познайомилися у минулому році в госпіталі. Женя зі своїм напарником «зняв розтяжку», але обійшлося. А це Рома, служив у Харківському прикордонному загоні і з самого початку конфлікту був в окопах. Ми жартівливо називаємо його натовським найманцем. А це Ярик, його обожнюю за витримку» -. показує Беата на одного з трьох мужніх чоловіків на картині «Прикордонники».

Саме прикордонники – герої більшості з 24 картин, представлених в експозиції «Воїни». Є тут і міліціонери, військові медики, діти бійців АТО і безхмарне небо. На перший погляд може здатися, що це – фото. Однак це не фотографії, а комп’ютерна графіка. Картини Беата Куркульрисует з допомогою планшета в програмі фотошоп.

«Цими роботами я показую підтримку українського народу, військовим, волонтерам, країні, яка прийняла мене і стала другим домом», – зазначила Беата Куркуль.

Серед перших відвідувачів виставки – Алла Береза. Дівчина каже: приємно вражена побаченим.

«На жаль, натхнення художниця отримала дуже трагічні події. Виставка присвячена тим, хто працює на нашу спільну перемогу. Дуже показово, що Беата – громадянка іншої країни. Це ще раз доводить, що європейське співтовариство нас підтримує», – поділилася враженнями Алла Радник голови Дніпропетровської ОДА Гліб Пригунов зазначив, що такі виставки в Дніпропетровській ОДА стають доброю традицією.

«На цьому місці була виставка військового журналіста Романа Малка, а тепер – художниці Беати Куркуль. Все, що відбувається в Україні, знайшло відображення у її творчості. Ми з Беатою подумали, що використання цих малюнків можливо в освітніх установах. Для того, щоб виховувати патріотичні почуття у підростаючого покоління», – сказав він.