Вчені з’ясували, що бідність знижує інтелект людей

28 Липня 2015 09:57
svit24.net

svit24.net

Вчені виявили, що в середньому безгрошів’я знижувало когнітивні здібності людей приблизно на 13 балів IQ-тесту (середнє значення в таких тестах вони прийняли за 100 балів). Відсутність грошей знижує розумові здібності, з’ясували вчені.

Бідність займає думки людини настільки сильно, що помітно знижує її розумові здібності, йдеться в статті, опублікованій в журналі Science. “Раніше вину за бідність було прийнято покладати на особисті невдачі бідняків або на середовище, що не сприяє досягненню успіху. Ми дійшли висновку, що бідність сама по собі погано позначається на когнітивних здібностях людини, – це заважає їй приймати правильні рішення і вибиратися з убогості”, – пояснив співавтор статті Цзяїн Чжао (Jiaying Zhao) з університету Британської Колумбії у Ванкувері (Канада).

Чжао і його колеги пропонували відвідувачам торгового центру в штаті Нью-Джерсі (США) взяти участь в дослідженні, що погодилося близько 400 осіб. У середньому дохід піддослідних становив 70 тисяч доларів в рік, найбідніші заробляли 20 тисяч в рік. Вчені пропонували добровольцям різні уявні ситуації, а вони повинні були вирішити, як вчинити. Наприклад, що зробити при раптової поломки машини: оплатити ремонт, зайняти на нього гроші або відкласти. В одному варіанті цієї ситуації ремонт коштував 150 доларів, а в іншому – 1,5 тисячі. Випробовувані обмірковували рішення і одночасно проходили стандартні інтелектуальні тести.

Виявилося, що, якщо ремонт машини коштував дешево, випробовувані однаково добре проходили тести. Але якщо він повинен був обійтися в 1,5 тисячі доларів, бідняки справлялися з тестами істотно гірше багатіїв. Потім учені досліджували вплив бідності на інтелект в реальних умовах. Для цього вони звернулися до індійським фермерам. Їх дохід на 60% залежить від продажу врожаю цукрового очерету раз в рік.

Вчені попросили 464 фермера пройти стандартні інтелектуальні тести до і після отримання грошей. Вони виявили, що в середньому безгрошів’я знижувало когнітивні здібності людей приблизно на 13 балів IQ-тесту (середнє значення в таких тестах вони прийняли за 100 балів). Зрівняного падіння розумових здібностей людина відчуває після безсонної ночі.