Грудне вигодовування та робота — це можливо

7 Серпня 2015 17:58

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Під таким лозунгом з 1 по 7 серпня 2015 року проходили Всесвітній та Всеукраїнський тижні підтримки грудного вигодовування.

       Всесвітній альянс на підтримку грудного вигодовування (WABA) запропонував присвятити цьогорічні заходи тижня розширенню можливостей підтримки всіх жінок, які працюють, поєднання їх роботи з вихованням дітей, зокрема грудним вигодовуванням.

         Проведений в глобальному масштабі аналіз світових даних показав, що розповсюдженість виключно грудного вигодовування дітей вище в тих країнах, де законодавчо захищені права матерів на перерви в роботі для годування дітей.                            Міжнародні стандарти захисту трудових прав жінок передбачені актами ООН, Міжнародної організації праці, Ради Європи, Європейського Союзу.
Стаття 24 Конституції України забезпечує жінкам можливість поєднувати працю з материнством. Це положення Конституції України знаходить своє вираження у цілому комплексі прав та гарантій, які закріплені законами України. Зокрема ст. 183 Кодексу законів про працю України наголошує: «Жінкам, що мають дітей віком до півтора року, надаються, крім загальної перерви для відпочинку і харчування, додаткові перерви для годування дитини.    Ці перерви надаються не рідше ніж через три години тривалістю не менше тридцяти хвилин кожна. Перерви для годування дитини включаються в робочий час і оплачуються за середнім заробітком». У проекті Трудового Кодексу України також збережено високий рівень охорони праці вагітних жінок і жінок, які мають дітей.

       Цікавий тематичний захід провели фахівці  Регіонального організаційно – методичного моніторингового центру підтримки грудного вигодовування, що діє  при обласному перинатальному центрі.

     У професійній   дискусії брали участь відповідаючі за грудне вигодовування  у медичних закладах області II і III рівня. Серед лекторів –  лікар – педіатр обласного перинатального центру Діна Гончаренко, завідувач консультативної поліклініки обласної дитячої лікарні Валерій Пінський, національний тренер з планування сім’ї та питань Клінік дружніх до дітей та молоді, лікар обласного центру планування сім’ї, кандидат медичних наук Ольга Мальцева.
– Згідно рекомендаціям WABA, – розповідає завідувач Регіонального організаційно – методичного моніторингового центру підтримки грудного вигодовування Раїса Захарченко, – успішне поєднання жінкою грудного вигодовування та професійної діяльності можливо за наявністю трьох основних чинників: часу (оплачуваної відпустки, оплачуваних перерв на годування грудьми, гнучкого графіку роботи); місця (можливості наглядати за малюком на робочому місці або швидко дістатися додому, спеціальних умов для зціджування, чистого довкілля); підтримки (інформаційної, професійної, законодавчої, громадської).

        Для того щоб жінкам було простіше поєднувати грудне вигодовування та професійну діяльність, фахівці Регіонального методично-організаційного та моніторингового центру з підтримки грудного вигодовування пропонують декілька практичних порад.

       Якщо є можливість, беріть дитину з собою на роботу. Якщо ви працюєте поряд з домом, годуйте дитину грудьми під час робочих перерв. Якщо ж місце вашої роботи знаходиться далеко від домівки, скористайтесь такими порадами:

  1. Протягом всієї декретної відпустки, особливо в перші два місяці, годуйте виключно грудьми і робіть це якнайчастіше.
  2. Не давайте малюку інші види харчування без реальної необхідності.
  3. Годуйте грудьми вночі, рано вранці і в будь-який інший час, коли ви вдома.
  4. Навчіться зціджувати грудне молоко відразу після народження дитини.
  5. Перед тим як йти на роботу, зціджуйте грудне молоко і лишайте його вдома для годування малюка.
  6. Погодуйте грудьми вашу дитину після того як ви закінчили зціджування.
  7. Ретельно навчіть рідних, як правильно годувати дитину з чашки, ложки, а не з пляшечки.
  8. Не давайте дитині “пустушку”.
  9. Під час роботи 2-3 рази зціджуйте грудне молоко (приблизно кожні 3 години) і зберігайте його в холодильнику. Якщо його немає, придбайте сумку-холодильник.

                                                                                               Віра Касьянова.

            На знімку: під час заходу, присвяченого Всесвітньому та Всеукраїнському тижню підтримки грудного вигодовування.