Уряд Яценюка перетворює бюджетників на бізнесменів, – Томенко

23 Грудня 2015 18:08

site-tomenkoЯкщо влада Януковича-Азарова намагалася перетворити бюджетників на активних членів партії влади та партійних пропагандистів, то нині уряд Яценюка перетворює бюджетників на бізнесменів.

Так народний депутат Микола Томенко прокоментував урядовий законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стабілізації фінансового стану держави та удосконалення окремих положень соціальної політики (реєстр. №3628).

Микола Томенко звернув увагу на те, що цими змінами передбачено скорочення низки соціальних програм, але найбільший удар наноситься по бюджетним установам.

«Зокрема, для всіх бібліотек, музеїв, театрів, освітніх закладів тощо суттєво збільшена кількість платних послуг, які вони мають надавати. Також передбачено створення так званих культурно-освітніх округів, що, зрозуміло, призведе до радикального скорочення нинішніх освітніх і культурних закладів», – зауважив народний депутат.

Так, Уряд Яценюка пропонує обласним державним адміністраціям, органам місцевого самоврядування забезпечити:

– встановлення керівниками державних і комунальних закладів та установ переліку платних послуг, що надаються ними, із зазначенням способу та порядку надання кожної з послуг;

– стимулювання позабюджетного фінансування культури (налагоджування зв’язків між закладами культури та бізнесом);

– переведення окремих типів закладів на самоокупність;

– скорочення працівників загальноосвітніх навчальних закладів (крім педагогічних) щонайменше на 10%;

– затвердити у 2-місячний строк регіональні плани створення освітніх та культурних округів, об’єднання навчальних закладів, закладів культури, інших бюджетних установ для раціональної концентрації та ефективного використання матеріальних, фінансових, кадрових ресурсів регіону.

Крім того, в урядовому законопроекті передбачена необхідність забезпечити реформування системи закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, продовжити роботу з оптимізації мережі загальноосвітніх навчальних закладів, інших галузей бюджетної сфери, а також «модернізувати» мережу професійно-технічних та вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації з урахуванням необхідності їх укрупнення, побудувати нову модель надання платних послуг музеями та бібліотеками, створення на базі бібліотек державної та комунальної власності центрів обслуговування громадян тощо.

«Все це свідчить про те, що Уряд Яценюка, фактично, ставить заклади бюджетної гуманітарної сфери не лише на межу виживання, а заганяє їх у жорсткі рамки: або заробляйте гроші, співпрацюйте з бізнесом, або будете «оптимізовані», – підсумував Микола Томенко.