Новий Податковий кодекс: чого чекати пенсіонерам і малим підприємцям. В Україні підвищать акцизи на алкоголь, тютюн і бензин

24 Грудня 2015 15:55

images (1)Кабінет міністрів зареєстрував у вівторок черговий законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України. Згідно з документом, який сьогодні має намір розглянути Верховна Рада, в Україні планують підвищити акцизи на алкоголь, тютюн і бензин. Крім того, значно скоротиться кількість підприємців, які сплачують єдиний податок.
 
Як йдеться в законопроекті, не змінюється ставка ПДВ, податку на прибуток, при цьому єдина базова ставка на доходи фізичних осіб встановлюється на рівні 18% (було 15 і 20%). Один з головних моментів законопроекту – спрощену систему оподаткування залишають для аграріїв, а єдиний податок – для малого бізнесу. Правда, з невеликими змінами. Також уряд пропонує звільнити від оподаткування кошти, надані платнику податків міжнародною фінансовою організацією на енергоефективність та енергозбереження.
 
Одна з позитивних сторін опублікованого проекту – для аграріїв залишають спрощену систему оподаткування, розповідає гендиректор Українського клубу аграрного бізнесу Тарас Висоцький. Аграрії продовжать платити податок не від отриманого прибутку, а за кожен гектар землі. Це, за словами експерта, дозволить вкладати отримані кошти у виробництво і розвивати бізнес.
 
“Сам податок збільшили приблизно на 70 грн (до 200 грн за гектар), але спрощену систему залишили. Чи не вводять податок на прибуток, а податок прив’язаний до землі. Другий блок – ПДВ. З погляду рослинництво все позитивно – ПДВ повертають при експорті та ліквідують спеціальний режим з ПДВ внутрішній. Якщо дивитися на розрахунки, свої кошти виробники не втрачають “, – розповідає Тарас Висоцький.
 
За словами керівника бізнес-союзу “Порада” Олени Єременко, збільшення відсоткової ставки на малий бізнес суттєво не вплине. При цьому експерт відзначає, сам факт того, що зміни до Податкового кодексу беруть напередодні Нового року – порушує права підприємців.
 
“Уряд порушує законодавство тим, що воно відтягує податкові зміни під бюджет. У Податковому кодексі чітко сказано, ніякі зміни не можуть бути прийняті пізніше, ніж за півроку до початку податкового року. Ці зміни ” під ялинку “не дають можливість бізнесу планувати, ми живемо на пороховій бочці. Те, що стосується інших змін. Невеликі зміни в процентній ставці, вони невідчутні. Я сама перебуваю на третій групі платників податків, для мене цей відсоток, на який підвищать ставку, не вплине. Для мене важливо, що я перебуваю на спрощеній системі звітності “, – говорить експерт.
 
У самому Кабміні запевняють, що зміни в оподаткуванні, у разі прийняття кодексу Верховною Радою, набудуть чинності з другого кварталу 2016 року, а ставки податків знизяться вже з 1 січня. Як заявив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, у зв’язку з тим, що документ має 700 сторінок, і він вимагає час для вивчення платниками податків, було вирішено, що в прикінцевих положеннях Податкового кодексу всі ставки податків будуть введені з 1 січня наступного року, а “тіло” Податкового кодексу набуде чинності з другого кварталу наступного року.
 
“Тобто в українського бізнесу буде 3 місяці на те, щоб вивчити детально Податковий кодекс. Якщо потрібно буде внести необхідні зміни, у нас для цього буде цілий квартал і, з одного боку, це дає зменшити ставки податків відразу – з 1 січня, а з іншого боку, це дає можливість для українського бізнесу, уряду, членів парламенту протягом 3 місяців ретельно ще раз обробити цей законопроект і ввести його в дію з другого кварталу 2016 року “, – пояснив прем’єр.
 
За словами Олени Єременко, кількість підприємців, які сплачують єдиний податок, може значно скоротитися.
 
“Те, що стосується змін річного обороту. Це зіграє свою роль. Ми чудово знаємо рівень інфляції, зменшення обороту, який дає право перебувати на спрощеній формі. Це ж не сума доходу, це сума обороту. Люди, які не впишуться в оборот, будуть змушені перейти на загальну систему оподаткування. Якщо на спрощеній системі підприємці стабільно платять, то на загальній системі оподаткування вони будуть мінімізувати свої доходи. Загальна система оподаткування це додаткові навантаження – інший бухоблік, наявність бухгалтера, збільшення звітності і т.д.
 
“З точки зору рослинництва все позитивно – ПДВ повертають при експорті та ліквідують спеціальний режим з ПДВ внутрішній. Якщо дивитися на розрахунки, свої кошти виробники не втрачають”, – розповідає Тарас Висоцький.
 
Складніше ситуація у тваринництві, що більше залежить від внутрішнього ринку. “У них експорту значно менше. Внутрішнє ПДВ у них забирають, а ціни на корми швидше за все виростуть”, – розповідає експерт. Найімовірніше, після впровадження змін до Податкового кодексу, незначно подорожчає м’ясо і молоко – виробники намагатимуться зберегти рентабельність. При цьому поголів’я худоби може скоротитися. “Ціни можуть підвищити і підвищать. Але тільки грошей у людей немає купувати за високими цінами, обсяги поголів’я все одно скоротяться”, – говорить експерт.
 
Хвилю протесту малого бізнесу викликала ініціатива Мінфіну скоротити кількість платників податків, які платили єдиний податок. Якщо раніше єдиний податок могли платити всі підприємці, у яких річний оборот менше 20 млн грн, то зараз для того, щоб скористатися “спрощенкою”, необхідно мати річний оборот в межах 5 млн грн. На 1 процентний пункт також збільшилася і податкова ставка (з 2% до 3%).
 
Значно зменшують ставку єдиного соціального внеску з зарплати (з 41% до 22%). На думку експерта реанімаційному пакету реформ Іллі Несходовського, це дозволить сумлінним роботодавцям підвищити зарплати своїм співробітникам.
 
“Ставка єдиного соціального внеску на рівні 22% – дуже прогресивний крок. Рівень навантаження на фонд заробітних плат зменшиться. Ті підприємства, які офіційно виплачували своїм співробітникам зарплати, зможуть підвищити оклади. Вони вважали свій фонд оплати праці разом з усіма супутніми витратами, податками. Враховуючи, що ставка зменшується, то у них буде можливість незначно і збільшити розмір зарплати “, – говорить Ілля Несходовський.
 
“Ті підприємства, які офіційно виплачували своїм співробітникам зарплати, зможуть підвищити оклади”, – говорить експерт.
 
Як йдеться в проекті закону, 25 тис. грн щороку доведеться платити власникам автомобілів, які коштують більше 1.06 млн грн. Також 25 тис. грн доведеться платити власникам квартири площею більше 300 кв. м, і вдома – більше 500 кв. м.
 
Зміни до Податкового кодексу також торкнуться і пенсіонерів. Якщо розмір пенсії перевищує три мінімальні зарплати (3990 грн), доведеться платити податок у розмірі 15%. До цього діяла норма, згідно з якою податки потрібно було платити тільки тим пенсіонерам, які продовжують працювати.
 
Законопроектом передбачається вдосконалення порядку відшкодування ПДВ з бюджету. Новий порядок, йдеться в пояснювальній записці до законопроекту, забезпечуватиме однакові вимоги і права для всіх платників податків, з урахуванням черговості подачі заявок на відшкодування.
 
У реанімаційному пакеті реформ впевнені, працюватиме прозорий реєстр, який дозволить позбутися корупційно ємною состовляющей, а виплати здійснюватимуть у порядку черги.
 
Міністерство фінансів пропонує на 100% збільшити акцизну ставку на спирт, алкогольні напої та пиво. Це може призвести до значного подорожчання алкоголю. Крім того, акциз на тютюнові вироби планують збільшити на 40% – подорожчають і сигарети.
 
За один літр чистого спирту на даний момент платиться акциз у розмірі 70,53 грн, після прийняття законопроекту акциз на літр спирту складе 141,06 грн. За тисячу сигарет акциз збільшиться з 277,33 до 318,26 грн.Также на 13% збільшують акциз на дизельне паливо і бензин. Крім того, якщо раніше акциз на паливо розраховувався на кожну тонну палива, зараз його нараховують на тисячу кілограм. Так, на даний момент акциз на тонну бензину – 198 євро, а після прийняття законопроекту – 228 євро за тисячу кг (на 13% більше). Такий же розмір акцизу будуть і на інші нафтопродукти.
 
“Все підвищення акцизного податку автоматично буде перенесено на кінцеву ціну нафтопродуктів. Збільшення акцизного збору на 13% привидітися до збільшення ціни бензину приблизно на 4-5%”, – розповідає заступник директора Науково-технічного центру “Психея” Геннадій Рябцев.
 
“Все підвищення акцизного податку автоматично буде перенесено на кінцеву ціну нафтопродуктів”, – говорить експерт.
 
Експерт вважає, збільшення податків не є обґрунтованим.

Джерело: segodnya.ua