Лікарі просять не приймати жарознижуючі ліки при ознаках грипу

21 Січня 2016 18:07

1450807210_942040445Самолікування неприпустимо, деякі традиційні жарознижуючі ліки, які використовуються при звичайних застудах, протипоказані при грипі. До того ж важливо не втратити час – найбільш ефективне специфічне лікування, призначене лікарем, протягом перших 48 годин захворювання. Потім дія таких препаратів знижується. Нагадує прес-служба Кабміну з посиланням на головного позаштатного інфекціоніста МОЗ України, професора, д.мед.н.. наук Ольгу Голубовську.

Безконтрольний прийом специфічних ліків з профілактичною метою, без призначення лікаря, може тільки нашкодити, адже виникає резистентність. Зазначалося, що нинішній штам грипу в значній мірі вражає працездатну частину населення. Хвороба розвивається дуже швидко – протягом декількох годин піднімається висока температура, яка супроводжується важким інтоксикаційним синдромом. Такими ж темпами прогресує пневмонія, яка розвивається на тлі грипу і може становити загрозу життю.

Практично всі, хто помер в цьому році від грипу, пізно звернулися за медичною допомогою, коли вже відбулися незворотні процеси в організмі і врятувати життя було неможливо. Кращий спосіб профілактики – імунізація населення. Однак цей показник дуже низький – 0,3%, серед груп ризику – 20%. За словами медиків, саме щеплення проти грипу допоможуть уберегтися від гострої форми захворювання.