Через санкції проти РФ в Україні підвищаться ціни

22 Січня 2016 10:32

originalРосійська їжа і промтовари для населення зникнуть з українських прилавків вже за місяць-два: Кабмін затвердив допсписок, в який потрапило практично все, чого не виявилося у вже чинному з 10 січня основному списку.
Експерти та представники торгівлі заспокоюють: прилавки НЕ спорожніють, і без, наприклад, пральних порошків або делікатесів ми не залишимося. Але зміни будуть, насамперед цінові – багато подорожчає.
“Розпродуємо залишки, які не користуються попитом, ціни на багато знижені, – запевнила нас адміністратор супермаркету на перетині вул. Гетьмана і Борщагівській. – Кондвиробів, спиртного, пива не завозимо давно, люди їх майже не беруть, так як вони дорожче аналогічних українських і відзначені на полицях значком “Товари з РФ”.

Гендиректор Української торговельної асоціації Ігор Кишко каже, що покупці не постраждають: “Наша кондитерка не гірше привізної і дешевша, а побутова хімія від відомих світових брендів випускається як в Україні, так і в країнах ЄС”.
Незалежний експерт ринку алкоголю Ігор Товкач прогнозує зростання продажів товарів українських виробників: “Заборона експорту пива і горілки в РФ дуже вдарила по наших, тепер вони повертаються в нішу, зайняту раніше російськими брендами”.
Топ-менеджер великої торгової мережі Володимир Молчанов підтвердив, що вони з минулого року відмовилися від постачальників з РФ на користь українських: “В умовах загострення відносин між країнами це простіше, надійніше і дешевше для нас”.
За словами президента Украналітцентра Олександра Охріменка, через заборону товари можуть подорожчати на 10-15%.

“Зниження конкуренції дозволить нашим кондитерам, бакалійника, виробникам дитячого харчування завищувати відпускні ціни, адже європейське дорожче російського, – побоюється Охріменко. – А ось ікра не зникне, адже її як і раніше можна ввозити бочками з РФ, а не баночками, але якість стане гірше, так як її будуть фасувати в Україні з розмороженої, а в РФ в сезон лову закочують в баночки свіжу “.

Затяжні суворі холоди можуть змусити Україну поновити поставки російського газу, заявив глава “Нафтогазу” Андрій Коболєв. “Коли буде потрібен газ, візьмемо у того, хто запропонує кращу ціну. Але на даний момент російський дорожче”, – зазначив Коболєв.
Енергетичний експерт Валентин Землянський підрахував, що зараз Україна спалює на добу до 200 млн куб. м газу: 90 млн беремо зі сховищ, 50 – відразу використовувана власний видобуток, ще до 60 – реверсні поставки, і це – технічний максимум, більше з ЄС отримати на добу можна. “У ПСГ залишилося менше 12 млрд куб. М з 16 закачаних. Якщо вдарять 20-градусні морози, звернемося до” Газпрому “: договір у нас є, ціна зараз $ 212 за 1000 куб. м, в добу можемо взяти до 135 млн куб. м – цього достатньо, щоб пережити холоди “.

Джерело: segodnya.ua