Порошенко схвалив зміни в регламенті Ради з приводу змін до Конституції

28 Січня 2016 16:05

podpisal_2_650x410Президент України Петро Порошенко підписав закон “Про внесення змін до статті 149 Регламенту Верховної Ради України”, повідомляє прес-служба глави держави.

“Президент підписав Закон України №948-VIII” Про внесення змін до статті 149 Регламенту Верховної Ради України “, який був проголосований парламентом сьогодні і вступив Президенту на підпис”, – сказано в повідомленні.
Цим законопроектом, зокрема, передбачено, що у випадку, якщо законопроект про внесення змін до Конституції, щодо якої є висновок Конституційного суду, був попередньо схвалений Верховною Радою України і не був розглянутий на наступній черговій сесії після попереднього схвалення, то такий законопроект розглядається ВР наступного за нею чергової сесії.

Також передбачені зміни, згідно яким новообрана Верховна Рада може розглядати зміни до Конституції, які попередньо були схвалені ВР попереднього скликання. У нині чинному Регламенті говориться, що новообрана ВР не може приймати зміни, які були розглянуті і попередньо проголосовані парламентом попереднього скликання.

Як відомо, сьогодні виникла ситуація, коли Верховна Рада попередньо схвалила зміни до Конституції в частині децентралізації 31 серпня 2015 і відповідно до Конституції ВР мала б на поточній сесії, яка згідно зі змінами до календарного плану повинна завершитися 29 січня, 300 голосами прийняти їх остаточно.

У той же час, 51 народний депутат звернувся до Конституційного суду з проханням розтлумачити норму ст. 155 Конституції, в якій зазначено, що законопроект про внесення змін до Конституції, “попередньо схвалений більшістю від конституційного складу Верховної Ради, вважається прийнятим, якщо на наступній черговій сесії ВР за нього проголосувало не менше двох третин від конституційного складу ВР”.

Таким чином, депутати хочуть врегулювати ситуацію щодо подальшої роботи над змінами до Конституції в частині децентралізації.