Всіх шизофреніків вилікують: вчені знайшли ген психзахворювання

28 Січня 2016 16:48

pervye-priznaki-shizofrenii-Вперше виявлений ген, однозначно пов’язаний з розвитком шизофренії.

Про відкриття повідомляється в журналі Nature, передає Lenta.ru. За останні роки в науці зібрано чимало інформації про біологічні причини шизофренії – ролі генних мутацій, імунної системи і мікробіома у розвитку хвороби. Групі дослідників з США вдалося знайти у шизофреніків варіант гена, дія якого пояснює всі ці явища.
Генетики і психіатри зібрали величезну базу даних по 65 тис. осіб з 30 країн і почали шукати генні мутації з найсильнішою зв’язком із шизофренією. Одним з кандидатів був варіант гена C4.

Відомо, що цей ген відповідає за вироблення білка, який відзначає патогенні мікроорганізми для подальшого знищення їх імунною системою. Однак C4 також застосовується в синаптическом прунінге – видаленні надлишкових зв’язків у мозку для посилення найбільш часто використовуваних “шляхів”. Відбувається прунінг під час статевого дозрівання.

Експерименти на мишах показали, що посилена експресія C4 дає більш інтенсивне “підстригання” синапсів. Саме це, вважають учені, підвищує ймовірність розвитку шизофренії. Відзначається, що симптоми шизофренії починають проявлятися в підлітковому віці. Нову гіпотезу підтверджує і факт відносно невеликої кількості синапсів в корі головного мозку у дорослих пацієнтів. Ймовірно, аномальна експресія C4 впливає і на імунну систему страждають від шизофренії.

Нове відкриття дало медикам надію створити більш ефективні ліки для лікування і навіть профілактики шизофренії (шляхом запобігання зайвого синаптического прунінга). Сучасні препарати в основному націлені на купірування симптомів хвороби – марення і галюцинацій.

Фахівцями все частіше висловлюється думка, що шизофренія являє собою не хворобу, а синдром – кодове слово, що забезпечує комунікацію між психіатрами, пацієнтами та вченими. Різноманіття симптоматики породило суперечки про те, чи є шизофренія єдиним захворюванням або являє собою діагноз, за яким криється ряд окремих синдромів. Всі попередні спроби знайти генетичну основу шизофренії закінчувалися провалом.